Lleida
20-32° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

26 juny 2017

Afrucat i Unió de Pagesos acorden la creació d’un espai de debat amb la resta d’organitzacions del sectorL’Associació i el sindicat es reuneixen per a valorar la campanya i analitzar l’estat de la sol·licitud de circumscripció econòmica


A petició del sindicat Unió de Pagesos, l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, es va comprometre ahir a consensuar amb la resta d’organitzacions agràries representatives un espai de debat per analitzar l’estat de la sol·licitud de circumscripció econòmica. Aquesta taula haurà de servir també per, un cop aprovada la circumscripció, desenvolupar i implantar de manera consensuada les extensions de norma que se’n puguin derivar.

Afrucat està pendent de rebre per part del Ministeri d’Agricultura l’aprovació definitiva de la sol·licitud de circumscripció econòmica. La primera versió de la sol·licitud es va presentar al Departament d’Agricultura l’estiu de 2016 que la va fer arribar al Ministeri que, a la vegada, va proposar una sèrie de rectificacions. Finalment, Afrucat va presentar tres sol·licituds de circumscripció, una per poma, l’altra per pera i una tercera per a préssec i nectarina, totes tres per a Catalunya.

L’Associació preveu rebre la circumscripció en breu donat el canvi que hi ha hagut de normativa i que permetria aprovar-la només comunicant-ho a Brussel·les, sense necessitat d’aprovació.

Segons Xavier Gorgues, responsable de la fruita dolça d’Unió de Pagesos, la creació de la circumscripció econòmica ens ha d’obligar a posar-nos d’acord per fer front als reptes que tenim com a sector i a empènyer per un mateix objectiu, recuperar els preus en origen perquè volem una fructicultura catalana amb la pagesia al capdavant de les explotacions.

Seguiment de la campanya

Afrucat i Unió de Pagesos també van analitzar la situació actual de campanya en que s’evidencia una diferència important en la comercialització de la poma. Mentre la poma de bon calibre està aguantant bé les cotitzacions els calibres petits es veuen fortament pressionats a la baixa.

Segons Manel Simon, director-general d’Afrucat “Hem d’analitzar aquestes dades amb cautela ja que ens trobem a mitjans de febrer i ens queda pràcticament tota la campanya de fruita d’hivern per a revertir la situació. També cal destacar que, si bé tenim un estoc un 30% més elevat que la campanya anterior, es tracta d’un estoc semblant al de la campanya 2014/2015 acompanyat d’una disminució del 8% de la disponibilitat total de poma a la UE. Tot i així, des d’Afrucat hem sol·licitat al Ministeri d’Agricultura que les 3.000 tones extra de retirada que li toquen a Espanya es puguin dedicar íntegrament a la poma”.

Segons Afrucat i Unió de Pagesos també cal continuar la tasca de sensibilització de la població envers el consum de fruita de proximitat. L’Associació recorda que estem vivint una situació provocada pel tancament del mercat rus al que Polònia, primer productor europeu de poma, enviava el 60% de les seves pomes i que en aquests moments distribueix per la resta d’Europa pressionant els preus. La poma polonesa ocupa el nínxol de compradors de pomes de calibres petits que són les que aquesta campanya presenten les cotitzacions més baixes.

Afrucat alerta també dels elevats volums de poma que arriben als nostres lineals procedents d’Itàlia i França, xifra posada en relleu pels informes de procedència de la fruita als lineals espanyols que periòdicament publica l'associació.

Finalment, Afrucat i Unió de Pagesos també vam reafirmar l’aposta per poder disposar d’un observatori de preus que sigui transparent i que puguin reflectir la realitat del mercat per tal d’avançar les reaccions en cas de desequilibri.

Informació i fotografia: Afrucat - UP

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats