Lleida
21-40° C (sol)
97% 26 km/h

23 juny 2017

Agricultura demana al sector que s'impliqui en el desenvolupament de l'Observatori de Preus de la Fruita DolçaHa estat un dels punts que s'ha tractat a la Taula Sectorial que s'ha fet aquest divendres a Lleida


Els directors generals d’Agricultura i Ramaderia i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Masjuan i Carmel Mòdol, acompanyats del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha presidit avui, a Lleida, una nova reunió de la Taula Sectorial Agrària de la Fruita Dolça.

En el decurs de la trobada, el Departament ha presentat al sector la proposta de nou Observatori de Preus de la Fruita Dolça, com a instrument de coneixement i transparència del mercat fructícola, per a la implementació i desenvolupament del qual s’ha demanat la col·laboració i la implicació del sector per tal que sigui una eina realment efectiva.

En aquesta Taula també s’han presentat les tres circumscripcions econòmiques de fruita dolça a Catalunya creades pel Departament d’Agricultura, i que ja van ser anunciades dimecres per la consellera Meritxell Serret. El sector ha valorat molt positivament aquesta iniciativa, ja que es tracta d’instruments que han de permetre la millora de la comercialització de la fruita dolça, ja que es permetrà establir extensions de normes. El sector s’ha compromès a treballar-hi conjuntament

Les 3 circumscripcions de fruita dolça a Catalunya, concretament per a la pera, la poma i el préssec i la nectarina, són les primeres que s’aproven a tot l’Estat, i permetran incidir en la regulació del mercat per a prevenir crisis de preus i poder actuar i minimitzar-ne els efectes, en cas que es produeixin.

Carmel Mòdol ha subratllat que “el Departament explotarà fins al límit totes les eines que són a la nostra mà per a ajudar el sector a remuntar la situació. Farem tot el que puguem fer”. En aquest sentit, s’ha recordat que el proper 14 de març, la jornada ‘Anàlisi de mercat de la fruita dolça”, que se celebrarà a Barcelona i que s’emmarca en el Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC), es dedicarà en aquesta ocasió a la fruita dolça amb l’objectiu de millorar la transparència de la cadena de valor.

A més, en la Taula s’ha informat del Programa de Fruita a les Escoles per al curs 2016-2017, en què participen 1.117 escoles, amb 266.308 alumnes beneficiaris i que compta amb un pressupost total de 2.492.075,65 euros.

Altres temes que s’han tractat són l’increment del preu de les retirades de la campanya 2017-18 i la innovació en el sector de la fruita dolça, amb la nova convocatòria d’ajuts a projectes demostratius, els projectes col·laboratius d’innovació i les activitats de transferència i formació programades per a aquest 2017.

Per la seva banda, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha explicat la proposta d’estudi del potencial de les varietats i les tècniques de postcollita més adients per a poder exportar a mercats llunyans com Xina.

Informació i fotografia: Departament d'Agricultura

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats