Lleida
9- 24° C (sol)
97% 26 km/h

20 abril 2018

JARC reclama un canvi en les polítiques comercials al sector de la fruita dolçaEl Cap Sectorial de JARC-COAG assenyala que els productors haurien de cobrar de mitjana entre 20 i 30 cèntims més per quilo perquè les cotitzacions els hi resultin rendibles.


L’organització agrària JARC-COAG avisa que els productors de fruita dolça no rebran uns preus rendibles amb els quals es puguin guanyar la vida si no es produeix un canvi en les polítiques comercials aplicades per la distribució. En aquest sentit, el cap sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, comenta que “als lineals dels supermercats, el 80% de la fruita que es ven és verda i no té gust. Per tant, resulta important prioritzar el sabor”. Per això, rebutja que la “fruita de poca qualitat marqui els preus de l’altra”.

Borda va expressar aquestes consideracions dijous als membres del grup de Contacte de préssec, nectarina i albercoc del Comitè Mixt Espanya-Itàlia i França, en la reunió celebrada a Montpeller.

discrepa de les valoracions realitzades pels representants de les cooperatives i de la resta de la delegació espanyola. A més, critica l’afirmació de què la campanya 2016 es tanqués amb menys producció i uns preus acceptables. “Els productors de fruita hem tingut un altra vegada unes liquidacions desastroses i la comparació per valorar els preus s’hauria de fer amb el període 2010-2012 i no amb les tres darreres campanyes, en què els valors en moltes ocasions han estat per sota els costos de producció”, assegura.

El Cap Sectorial de JARC-COAG assenyala que els productors haurien de cobrar de mitjana entre 20 i 30 cèntims més per quilo perquè les cotitzacions els hi resultin rendibles.

En la seva intervenció, Borda va defensar que la fruita es comercialitzi en un punt òptim pel consumidor i va afegir la necessitat de què s’incrementin les mesures que faciliten la retirada de la collita en verd, reduint les traves burocràtiques i millorant les compensacions que rep l’agricultor. Així mateix, va denunciar que les administracions estan afavorint l’entrada en el sector fructícola de capital extern, aliè a l’àmbit agrari, només interessat a realitzar inversions. L’aposta per aquest model, segons Borda, “està fent desaparèixer un teixit productiu basat en les petites i mitjanes empreses que fixa població al territori i genera ocupació”.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats

Amb el suport de: