Lleida
18 - 34° C (sol)
97% 26 km/h

21 agost 2018

Serret elogia la col·laboració amb el sector per afrontar la sostenibilitat de les explotacions ramaderesLa consellera clou una de les jornades de la Fira de Sant Miquel de Lleida.


“Afrontar la sostenibilitat del sector ramader català és una prioritat. Si no assolim la sostenibilitat ambiental, difícilment serem competitius en els mercats. I aquest és l’objectiu de l’estratègia de fertilització orgànica i de gestió de les dejeccions ramaderes que hem treballat amb el sector i que avui s’ha presentat”. Amb aquestes paraules s’ha expressat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, en la cloenda de la jornada organitzada avui a Lleida, en el marc de la Fira de Sant Miquel.

La consellera ha destacat que el nou Decret, que ara està a exposició pública, vol garantir la millora de la qualitat de les aigües i dels sòls, a la vegada que es garanteix la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i agrícoles del país. Serret ha elogiat que aquest Decret és fruit de la col·laboració de l’Administració amb el sector, a qui ha agraït “haver pogut assolir un alt nivell de consens i una millor percepció del sector”.

Aquest nou Decret contempla tres grans línies d’actuació: la millora de la gestió de les dejeccions ramaderes en les explotacions (incloent-hi el seu tractament); la innovació i millora en les aplicacions als sòls, mitjançant una bona fertilització orgànica, i el control i seguiment d’aquestes aplicacions, garantint la traçabilitat dels moviments. Tot i això, la consellera ha assenyalat que “aquesta normativa ha d’anar evolucionant, perquè hi hem de poder anar incorporant totes les innovacions i millores continues que està impulsant el propi sector”.

En aquest sentit, Serret s’ha referit al pla pilot que s’està desenvolupant actualment, en el qual participen més de 240 explotacions de porcí catalanes, per determinar exactament el nitrogen que produeix cada granja. Una metodologia que es vol que sigui una realitat en la seva aplicació a partir del segon semestre de 2018.

De la mateixa manera, en la jornada també s’ha informat sobre els avenços del grup d’experts en sistemes de tractament de dejeccions ramaderes creat pel DARP, que avui s’ha reunit per tancar el protocol d’avaluació de 5 tecnologies existents i dels nivells de reducció de nitrogen que comporten.

La validació d’aquestes tecnologies segueix en la línia impulsada pel Departament d’Agricultura d’analitzar les diferents opcions i de donar suport a les actuacions en sistemes de tractament actuals, tant a nivell individual com en sistemes conjunts, per aconseguir alternatives viables a les explotacions.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats

Amb el suport de: