Lleida
18 - 34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

22 setembre 2018

Una obra sobre zones verdes, activitat física i salut, premi del Llibre Agrari de Fira de Sant MiquelL’edició d’enguany registra 52 obres, 29 més que l’any 2016


Infraestructura verde. Sistema natural de salud pública, de Pedro Calaza Martínez (Paraninfo & Mundi-Prensa) ha estat l’obra guanyadora de la 46a edició del Premi del Llibre Agrari, mentre que Xylella fastidiosa en el sur de Europa: cuando el clima no es un problema para su establecimiento, de Blanca B Landa, Juan A. Navas Cortés i Miguel Montes Borrejo, publicat a la revista Phytoma España, s’ha endut la 2a edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari. El jurat dels guardons, organitzats en el marc de la 63a edició de la Premi del Llibre Agrari ha destacat “la qualitat dels llibres que han concorregut i el notable increment de les obres presentades al Premi de l’Article Tècnic”.

El premi atorgat al guanyador de la convocatòria del Llibre Agrari és de 3.500 euros i de 1.500 euros per al de l’Article Tècnic. Enguany han optat al premi 52 obres, 24 llibres (en paper i digitals) i 28 articles tècnics. L’edició del 2016 va registrar 19 llibres i 4 articles.

El Jurat ha valorat que l’obra Infraestructura verde. Sistema natural de salud pública “més enllà de l’enfocament purament agronòmic que pot aportar un enginyer agrònom, ofereix una visió molt transversal i una aproximació molt pràctica al tema de la planificació dels espais públics verds, relacionant-lo amb l’activitat física i la salut pública, i donant consells pràctics”. El Jurat considera que el llibre toca el tema des de vessants molt diverses, “amb propostes metodològiques per a projectes d’aquest àmbit, fent èmfasi en l’impacte social d’aquestes actuacions i també explicant casos reals”.

Infraestructura verde. Sistema natural de salud pública se centra en la relació entre infraestructura verda, activitat física i salut. Pretén millorar el coneixement sobre els avantatges i la idoneïtat d'estratègies de planificació territorial fonamentades en un enfocament ecològic; aportar marc metodològic per analitzar la relació entre infraestructura verda, activitat física i salut, i explicar evidències de la relació entre una planificació territorial més verda, la promoció de l'activitat física i la millora de la salut. El llibre contribueix a l'enfortiment dels arguments tecnicocientífics per aconseguir un disseny més racional i integrador dels factors naturals a les ciutats, sense ignorar el comportament i les preferències de la població

Aquesta publicació es destina a professionals amb formació tècnica en arquitectura del paisatge, arquitectura, disseny urbà, enginyeries, medicina, psicologia i a aquells estudiants que pretenguin desenvolupar la seva activitat professional en l'àmbit de la planificació, disseny i gestió de les ciutats, incloent els serveis i infraestructures.

Pedro Calaza és doctor Enginyer Agrònom per la USC, doctor en Arquitectura del Paisatge per la Universitat de Lisboa, degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Galícia i secretari del Consell Gallego d'Enginyeries.

Quant a Xylella fastidiosa en el sur de Europa: cuando el clima no es un problema para su establecimiento, elJurat considera que és un article molt interessant ja que “aborda de forma molt àmplia una temàtica molt vigent i urgent ja que afecta greument a cultius tan nostrats com les oliveres i la vinya”. El Jurat afirma que es tracta d’un escrit que “ara mateix pot ser de un text orientatiu de gran ajuda per als possibles sectors afectats, donat que el bacteri, l’eradicació del qual un cop infectat el cultiu requereix mesures molt dràstiques, ja ha arribat a àrees com Mallorca i Alacant”.

L’article se centra en un bacteri que es considera una greu amenaça per a la UE i els països de la Conca del Mediterrani —s’ha desenvolupat ja al sud d’Itàlia, a la França mediterrània i a zones de l’Estat com Mallorca o Alacant— per la gran varietat de plantes hostes que infecta. El risc elevat de desenvolupament epidèmic d’aquest bacteri ve donat per seva forma de transmissió a través d'insectes de diversa naturalesa, pel fet que moltes de les plantes hoste del bacteri estan presents al nostre territori i per l'existència a Europa de diversos climes que són similars als presents en altres parts del món on el bacteri presenta un problema.

Objectius del guardó

El doble guardó —per a llibres i articles tècnics— té com objectiu distingir les obres o els articles publicats recentment en format imprès o digital que suposen una aportació remarcable dins el sector agroalimentari o l’àmbit rural i estimular la creació de nous treballs de caràcter científic, tècnic o divulgatiu que permetin incrementar la literatura destinada als sectors esmentats.

Han concorregut al premi els llibres i els articles tècnics publicats durant el període comprès entre l’1 de juny de 2016 i el 31 de maig de 2017 per editorials, institucions o autors sobre temes centrats en la producció agrària i forestal, veterinària i salut animal, la indústria alimentària, els espais verds, la gestió del territori, la preservació ambiental, l’economia agroalimentària i l’àmbit rural, en general.

El jurat és integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades iper representants de cadascuna de les institucions patrocinadores (Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits de Catalunya, Col·legi de Veterinaris de Lleida, Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi d’Enginyers de Forests a Catalunya i CaixaBank). El lliurament dels premis es durà a terme en la cloenda de la 63a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel. Durant aquesta cerimònia els autors que hagin obtingut el primer premi exposaran els aspectes fonamentals de l’obra guanyadora.

Informació i fotografia: Fira de Lleida

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats

Amb el suport de: