Lleida
8 - 18° C (sol)
97% 26 km/h

22 gener 2018

Unió de Pagesos vol reinvertir els actuals resultats positius del porcí millores en bioseguretat i gestió de dejeccionsEl sindicat destaca que el primer trimestre de 2017 ha registrat el millor resultat dels darrers 10 anys amb un marge per al ramader que arriba als 20 euros per porc


Unió de Pagesos (UP) vol aprofitar els bons resultats econòmics del sector porcí en inversió en la millora de la bioseguretat a les granges amb l'objectiu de mantenir l'estatus sanitari i continuar reduint l'ús d'antimicrobians. Així mateix, el sindicat també creu que cal millorar la gestió de les dejeccions ramaderes i reclama a l'Administració que ''no falli'' en aquest sentit ja que fa 4 anys que hi ha retard en l'actualització de Decret de fertilització. El responsable del sector, Rossend Saltiveri, ha destacat que durant el primer trimestre de l'any s'han registrat els millors resultats dels darrers 10 anys amb un marge de benefici per als ramaders que arriba als 20 euros per porc. Això és principalment gràcies a les exportacions, sobretot a la Xina, que ha passat a ser el primer país que exportador, una situació que el sector considera que cal ''mimar i cuidar''.

El preu de venda del porcí a les llotges ha continuat pujant durant el juny i el marge semestral, que ja ha destacat com a positiu durant el primer semestre de 2017, s'ha situat en 20 cèntims d'euro el quilogram de bestiar viu, segons SIP Consultors. Es tracta d'un valor rècord dels darrers 10 anys. El percentatge d'exportacions continua creixent tot i la desaparició definitiva del mercat rus del 2014 ençà. La Xina és ara la principal destinació de les exportacions de l'Estat amb prop de 340.000 tones durant tot l'any passat. Catalunya representa el 66% del total exportat per l'estat espanyol.

Per UP, els reptes del sector català són mantenir l'exportació i augmentar el consum intern. El consum anual de carn de porc per persona a Catalunya ha passat de 12,35 quilos el 2006 a 10,79 el 2016. És per això, que el sindicat considera que cal potenciar, davant la població, el valor de la producció porcina catalana pels estàndards de qualitat assolits i el grau de benestar animal. Així mateix, es tracta d'una activitat ramadera que crea diversitat de feines – amb una mitjana de 7 llocs de treball per explotació – i dóna vitalitat econòmica a les empreses i els auxiliars del territori. A Catalunya, on predominen les explotacions petites i mitjanes, un total de 5.567 granges.

Per tot plegat, Saltiveri ha volgut traslladar un missatge que al marge dels resultats positius d'aquest any, cal ''cuidar i mimar'' les exportacions, que són el que principalment els han provocat, per la qual cosa, cal fer un esforç en el tema sanitari i mediambiental de les explotacions. Pel que fa al primer, Saltiveri ha fet referència a la inversió i millora de les mesures de bioseguretat en el sacrifici ja que ''qualsevol problema sanitari estroncaria les exportacions'' i més si es té en compte que a fora hi ha malalties com la pesta porcina o la febre aftosa al nord d'Àfrica.

Respecte a la millora mediambiental, Saltiveri ha parlat principalment de les dejeccions ramaderes i en aquest sentit, ha reclamat al Govern ''celeritat'' per tirar en davant el decret i consensuar-lo amb les demandes dels pagesos i ramaders. Segons UP, és urgent posar fi a la situació d'inseguretat jurídica dels ramaders que presenten projectes de millora de les finques agràries i els obliguen a ''fer coses que no estan escrites enlloc''.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: