Lleida
0 - 11° C (sol)
97% 26 km/h

18 gener 2018

Descobreixen les primeres petjades d'una espècie desconeguda de rèptil que va viure fa 247 milions d'anys al Pirineu de LleidaAquestes petjades es troben en tres indrets: el Port del Cantó, Pont de Suert i Sarroca de Bellera


Un equip d'investigadors del Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha publicat a la revista PLOS ONE la descripció d'un gran conjunt de petjades d'arcosauromorfs, rèptils que posteriorment van donar lloc als cocodrils i als dinosaures.

Entre elles, també les d'una nova espècie, Prorotodactylus mesaxonichnus, corresponent a un rèptil que va viure al Pirineu fa entre 247 i 248 milions d'anys però que no estaria emparentat amb els dinosaures. D'aquest nou rèptil se'n coneixia fòssils però no se'n tenia constància de cap petjada, per tant les descobertes a zones del Port del Cantó, a l'àrea de Pont de Suert i al municipi de Sarroca de Bellera són les úniques del món conegudes fins al moment.

L'estudi publicat es basa en l'anàlisi de petjades fòssils (icnites) que van deixar diversos grups de rèptils sobre aquests sediments, així com dels ecosistemes on varen viure. ''Les icnites són uns fòssils molt efímers i de difícil conservació, però gràcies a la tècnica fotogramètrica per obtenir models 3D i a la realització de motlles de silicona hem pogut identificar i preservar-ne el seu registre'', explica l'investigador de la UAB Eudald Mujal.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: