Lleida
13 - 26° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

21 maig 2018

Un llibre recull els 100 esdeveniments que han marcat la història del Museu MoreraL’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit la presentació de la publicació que s’emmarca dins dels actes commemoratius de la celebració del centenari d’aquest equipament cultural.


Un llibre recull els 100 esdeveniments que han marcat la història del Museu d’Art Jaume Morera. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l’Educació i l’Esport, Montse Parra, ha presidit la presentació d’aquesta publicació que s’emmarca dins dels actes commemoratius del centenari de la inauguració d’aquest equipament cultural de Lleida, un dels museus d’art modern i contemporani més antics de l’estat espanyol, com ha posat de relleu el paer en cap que, alhora, ha recordat que el ple de l’Ajuntament de Lleida d’aquest mes té previst l’aprovació del projecte i la licitació del nou Museu Morera. Amb aquestes previsions i tenint en compte els terminis administratius, les obres podrien iniciar-se aquest mateix any, en què se celebra el centenari de la pinacoteca.

Així, la història del Museu Morera és la protagonista del proper número de la col·lecció municipal de llibres “Gramalla”. Una publicació, editada per l’Ajuntament de Lleida i Pagès Editors, els autors de la qual, Jesús Navarro i Esther Solé, han destacat que és eminentment visual recollint els 100 esdeveniments que han marcat la singladura històrica de la pinacoteca en les seves 236 pàgines.

A la presentació també han assistit el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya; els regidors Antoni Postius, Paco Cerdà, José Luis Osorio, Núria Marín, Dolors López i Carlos González; l’editora Eulàlia Pagès, els autors del llibre, Esther Solé i Jesús Navarro, que alhora és el director del Museu Morera.

100 anys del Museu Morera

Inaugurat l’11 de maig de 1917, és un dels museus d’art modern i contemporani més antics de l’estat espanyol. En el marc dels 100 anys del Museu s’estan duent a terme diferents activitats, que complementen la publicació commemorativa que s’ha presentat avui:

- Exposició de la col·lecció “Connexions”: mostra basada en el diàleg establert entre algunes de les millors obres de la col·lecció del Museu i altres procedents de les principals col·leccions artístiques del país. El Museu ha encarregat a 16 historiadors i crítics, seleccionats per a l’ocasió, la tria de les obres, que han estat seleccionades a partir d’una tria prèvia, incloses en els quatre eixos cronològics. A partir d’aquestes 16 peces escollides han hagut d’establir una correspondència amb altres 16 obres cedides temporalment per les col·leccions artístiques més rellevants del país.

- Actes commemoratius i activitats culturals complementàries: es faran conferències sobre la Història del Museu, visites a la sala de reserva del Museu adreçades a diferents col·lectius de la ciutat, es participarà amb activitats de La Nit dels Museus (20 de maig) i un concurs escolar d’expressió plàstica adreçat als centres d’educació de la ciutat de Lleida.

- El Museu “Portes Enfora” és una altra de les propostes de la celebració del centenari, que inclou activitats que realitzaran altres entitats per commemorar aquest centenari. El Centre d’Art La Panera participarà a través d’una mostra de la seva programació dins la qual el fons del Museu d’Art Jaume Morera hi tenen un paper. El Museu de Lleida Diocesà i Comarcal presentarà a les sales de la seva exposició permanent una selecció d’obres del fons del Museu d’Art Jaume Morera. La Xarxa de Museus de les terres de Lleida i Aràn organitzarà l’exposició “Vestir la Moda. Modes de vestir a les terres de Lleida (segles XVIII-XX)”.

- La càpsula expositiva: “Visions de la Guerra Civil i l’exili”. En base a l’eix central del reportatge fotogràfic d’Agustí Centelles sobre el bombardeig de Lleida de l’any 1937, del qual es complirà el 80è aniversari, es presentaran les diferents visions sobre el conflicte, la rereguarda i el primer exili d’una generació de creadors. Aquesta mirada expositiva sobre el futur del Museu es presentarà a les seves sales d’exposició des del mes d’octubre de 2017 fins al mes de gener de 2018.

Informació i fotografia: Ajuntament de Lleida

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats

Amb el suport de: