Lleida
18 - 33° C (sol)
97% 26 km/h

20 setembre 2018

Reñé posa en valor el paper de “la gent senzilla del Pirineu”En la inauguració a Sort de l’exposició ‘Perseguits i Salvats’, que es va estrenar al juny a l’Espace du Judaisme de Tolosa i viatjarà al desembre a Tel Aviv


El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, acompanyat per Carlos Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, i alcaldes i regidors de la comarca ha inaugurat avui a Sort l’exposició itinerant ‘Perseguits i Salvats. No volien que existíssim’.

La mostra està instal·lada a l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà, on es podrà veure durant els mesos de juliol i agost tots els dies de la setmana en horaris de matí (9.00-15.00 hores) i tarda (16.00-19.00 h), tret dels diumenges a la tarda, en què no obrirà.

Reñé ha destacat que ‘Perseguits i Salvats’ posa en valor la solidaritat entre els pobles per sobre de la barbàrie, i que és, pel damunt de tot, un projecte humà i moral que recorda aquelles persones que van poder salvar la vida gràcies a l’actitud de tota aquella “gent senzilla del Pirineu” que, com en el cas de Sort, van arriscar la seva pròpia vida i la de les seves famílies per ajudar als que fugien de la persecució del nazisme, i que ho van fer sense esperar res a canvi.

Cal recordar que aquesta mostra es va poder visitar, del 6 al 27 de juny, a l’Espace du Judaisme de Tolosa, un centre de referència de la cultura jueva, que va acollir l’estrena de l’exposició, en la que va ser la primera escala d’una mostra itinerant que viatjarà a Tel Aviv (Israel) el mes de desembre vinent.

La mostra s’emmarca dins el projecte ‘Perseguits i Salvats’ de la Diputació de Lleida, la qual –a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme i amb la col·laboració d’ajuntaments i consells comarcals del territori– té com a principal objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial, a la vegada que vol ser un homenatge a la gent anònima i compromesa i un reconeixement a la solidaritat entre dos pobles, el jueu i el català, amb moltes concomitàncies històriques i socioculturals.

El projecte ‘Perseguits i Salvats’ ha permès recuperar i senyalitzar les rutes d’evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta de quatre rutes senyalitzades que transcorren per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

En el cas de Sort, i tal com ha explicat l’historiador Josep Calvet, es conduïa els evadits detinguts en els passos fronterers del Pallars Sobirà i a la major part dels que ho havien estat a la Val d’Aran i que estaven en trànsit cap a les presons de Lleida després de passar pel calabós de Vielha. En aquells anys, l’única carretera que connectava l’Aran amb Lleida discorria pel port de la Bonaigua i, atès que el trajecte era llarg i durava moltes hores, estava programada una aturada a la capital del Pallars Sobirà, aprofitant que tenia presó.

Concretament, la vila de Sort tenia dos presons, una per a homes i una altra per a dones, ambdues situades a la plaça de Sant Eloi i de reduïdes dimensions. Entre 1939 i 1940 s’ha documentat que passaren per aquesta petita presó almenys 2.660 refugiats. Al seu torn, la presó de dones acollí, entre 1939 i 1944, al voltant de cent cinquanta detingudes.

D’altra banda, l’Hotel Pessets tingué un destacat protagonisme com a lloc d’estada de fugitius jueus durant la Segona Guerra Mundial. Les factures de l’estada eren emeses a nom del consolat holandès a Barcelona i de l’Americant Joint Distribution Committee. Els primers s’ocupaven dels jueus de nacionalitat holandesa i l’Americant Joint dels originaris de països com Polònia, Alemanya o Àustria considerades com apàtrides.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats

Amb el suport de: