Lleida
13 - 21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

15 novembre 2018

Una persona va pagar 100.000 euros per les urnes de l'1-O a una empresa xinesa, segons el llibre 'Operació urnes'La crònica periodística desvetlla com va funcionar l'operatiu clandestí que va fer possible el referèndum


El cervell de l'operatiu clandestí, que no desvetlla la seva identitat, va pagar 100.000 euros de la seva butxaca a una empresa de la Xina i les urnes es van transportar en vaixell durant 25 dies fins arribar al port de Marsella.

Així ho explica el llibre 'Operació urnes' dels periodistes de l'Ara Laia Vicens i Xavi Tedó (Editorial Columna). El autors han entrevistat una cinquantena de persones implicades amb l'operació, entre elles el cervell, per poder explicar com va funcionar. Des del moment de la compra, el trasllat i on es van amagar fins a la distribució per a tot el territori. Una "xarxa popular" de milers de voluntaris, organitzada de forma secreta i piramidal, va fer possible que les urnes estiguessin als 2.243 col·legis electorals l'1 d'octubre.

El llibre de 189 pàgines revela que el cervell de l'operatiu, de qui manté l'anonimat sota el pseudònim Lluís, va pagar 100.000 euros de la seva butxaca per comprar les urnes a través d'una empresa francesa. En Lluís afirma que no sap quan els cobrarà i que no li preocupa. El pagament es va fer a finals de juny, justament en aquells dies el Govern anuncia que el concurs públic per a l'homologació d'empreses ha quedat desert i assegura que es buscaran noves vies per adquirir-les. "La comanda la faig jo i la pago jo perquè si les comprava la Generalitat havíem begut oli", explica tenint en comte que el govern espanyol vigila totes les transaccions de la Generalitat. La compra es fa a l'empresa Smart Dragon Ballot Expert, amb seu a Guangzhou.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: