Lleida
18 - 34° C (sol)
97% 26 km/h

21 agost 2018

La rapidesa a l’hora de viatjar, una eina clau per decidir quina és la millor opció de transportAnàlisi comparativa sobre quina és l’opció de transport més ràpid per tal de desplaçar-nos entre Lleida i Madrid


Ens trobem que hem d’anar de viatge de Lleida a Madrid (460 quilòmetres, aproximadament) i no tenim clar quin és el sistema de transport que més ens convé i, per això, analitzem les diferents possibilitats.

La primera, la d’anar-hi en avió, no ens convé gens. Al marge del preu, s’ha d’anar fins a Barcelona, arribar amb temps i, després el vol. Ens surt caríssim tot plegat i, al final, es triga força temps. L’únic ràpid és el temps de vol (entre fet i fet, gairebé una hora), però això no compensa en cap dels casos emprar aquesta opció –el pont aeri–, que a més, ha anat perdent protagonisme des de l’entrada en funcionament de l’alta velocitat ferroviària

La segona, anar-hi amb transport particular, en concret, en cotxe. No cal ni dir que, tant si anem sols, com no, ningú ens traurà quatre hores en fer tot el recorregut. I si anem sols, a la despesa del carburant hi haurem d’afegir el fet que podem patir diferents problemes durant el viatge: peatges, embussos… per la qual cosa la garantia de l’hora d’arribada sí que pot sortir bé, però tampoc no deixa de ser un acte de fe.

La tercera, el cotxe compartit, surt més econòmic, però té els mateixos hándicaps que el d’anar amb el cotxe com a particular, tant de temps com de problemàtiques que poden sorgir durant el trajecte.

La quarta, l’autobús, té certa comoditat, però el temps de viatge s’allarga moltíssim, com a mínim sis hores, i també ens podem trobar embussos a l’arribada més altres hàndicaps que poden afectar el trajecte, com pot ser una meteorología adversa.

La cinquena, el transport ferroviari, en aquest cas, l’AVE, ens du a Madrid en només dues hores, la meitat, com a mínim, de l’altra opció més rápida que seria el cotxe i, a més a més, amb la particularitat que et deixa al centre de la capital.

Compromís de puntualitat

Tanmateix, l’AVE compta amb un compromís de puntualitat que no poden igualar la resta de serveis de transport que hem analitzat prèviament.

Això significa que si no s’arriba a l’hora establerta, la companyia ferroviària compensa els usuaris amb una reducció del preu i, fins i tot, si s’escau, es pot arribar a abonar la totalitat de l’import del viatge si la demora és més llarga. Pot semblar una aposta arriscada, però Renfe pot garantir aquestes compensacions perquè sap que si no passa res extraordinari el servei es durà a terme amb plena normalitat i, per tant, arribarà a l’hora que està prevista.

Per tot plegat, i sense cap mena de dubte, l’opció d’anar en tren és la millor, superant de llarg les altres possibilitats. I no oblidem una cosa, si el temps és or no hem de tenir cap dubte sobre quin transport és el que més ens convé.

 

Segons el vehicle utilitzat per al transport el temps de viatge serà més llarg o més curt

El cotxe, com a vehicle d’ús particular o com a cotxe compartit, comporta un temps de viatge a Madrid d’un mínin de quatre hores, que es poden allargar pels embussos.

En el cas de l’autobús, per anar de Lleida a Madrid trigarem, com a mínim, sis hores, temps que es pot incrementar si hi ha alguna afecció a les carreteres o una meteorologia adversa.

L’avió, si ens atenem sols al temps de viatge, és el més rapid (aproximadament una hora), però cal traslladar-se a l’aeroport de Barcelona i cal arribar-hi amb temps. Al final, és una opció llarga.

El tren és l’opció més ràpida per anar a Madrid, perquè s’hi pot arribar en 2 hores. No sol patir retards, però en cas que això passi, hi ha compensacions, a diferència de les altres opcions.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: