Lleida
15 - 33° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

18 juny 2018

La Paeria lliurarà dilluns a Marc Márquez el VIII Premi Internacional Ciutat de LleidaAquest reconeixement té com a objectiu promoure la projecció de Lleida i la seva àrea d’influència


L’Ajuntament de Lleida atorgarà aquest dilluns a Marc Márquez el VIII Premi Internacional ‘Ciutat de Lleida 2016’, en un acte que tindrà lloc al Saló de Sessions del Palau de la Paeria. Amb aquest guardó, la màxima institució de la ciutat reconeix institucionalment la trajectòria del pilot cerverí, en haver-se proclamat campió de MotoGP la temporada passada, i també per la seva aportació al coneixement o al ressò internacional de Lleida i el seu entorn geogràfic.

Un jurat, format per persones de reconeguda trajectòria internacional, va fer públic el seu veredicte el passat 7 de juliol, després d’estudiar les diferents candidatures presentades. Rosa Maria Calaf, periodista i ex corresponsal de TVE a la Xina, com a presidenta del comitè avaluador, va ser l’encarregada de fer públic el nom de Marc Márquez com a guanyador d’aquesta edició. La resta del jurat van formar Albert Galinsoga, catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la UdL; Ramon Roca, president del grup Ros Roca i, en aquella data, president del Consell Social de la UdL; Lluís Foix, periodista i exdirector de La Vanguardia; Rafael Peris, tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, i Néstor Bayona, guanyador de l’edició de l’any passat.

Marc Márquez va néixer a Cervera l’any 1993 i és un dels únics pilots de motociclisme que ha guanyat campionats en tres categories diferents: el 2010, va ser campió en la categoria de 125cc amb 17 anys, i el 2012, ho va ser de Moto2. El 2013 i 2014 es va proclamar campió de MotoGP, i recentment, el 2016 ho ha tornat a pujar al damunt de tots del caixó dels campions.

Bronze d'Ascoli

El guardó, de caràcter honorífic, consisteix en una reproducció del Bronze d’Ascoli, document legal de bronze de l’any 89 aC aparegut a la localitat italiana d’Ascoli el 1909, que reconeixia la ciutadania romana a un grup de cavallers hispans. És el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí de la ciutat de Lleida (Ilerda). La peça és la primera mostra original existent que representa la vinculació del nostre territori amb l’exterior.

Altres guardonats

El 2009 es va convocar la primera edició d’aquest premi. El jurat va decidir llavors atorgar el Premi Internacional Ciutat de Lleida al cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA), el Dr. Roc Pifarré Florejachs, per la seva trajectòria professional, ja que va ser pioner en les operacions coronàries i era reconegut com un dels millors cirurgians a escala mundial.

En l’edició del 2010, el jurat va concedir el premi a la Universitat de Lleida, atesa la seva llarga història, la presència internacional d'alumnes lleidatans i lleidatanes, les publicacions internacionals realitzades pels docents de la universitat, la presència d'estudiants i personal investigador estranger a la universitat i els convenis signats amb altres universitats d’arreu del món, entre altres motius.

L’any següent, el guardó va recaure en Custodi Dalmau Salmón (Custo Dalmau). Els motius d’aquesta decisió van ser la declarada voluntat de promoció de Lleida i la seva àrea d’influència, havent projectat la ciutat de Lleida arreu del món amb la seva tasca empresarial i pública, tasca materialitzada en accions de promoció internacional que han tingut com a referència Lleida i els seus elements i espais representatius, com la desfilada a la Seu Vella l’any 2008.

El 2012 es va atorgar el guardó al Dr. Rafael Ferreruela, oftalmòleg. El jurat va destacar en la seva decisió la seva dilatada trajectòria dedicada a activitats humanitàries en l’àmbit de l’oftalmologia a diversos països del món i com a promotor de la Fundació Ferreruela Sanfeliu.

L’any 2013 l’empresa guardonada va ser Lleida.net, per la seva clara aposta per l’emprenedoria i la innovació i per portar el nom de Lleida arreu del món.

El 2014 l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) va ser reconegut per l’alt nivell d’activitat i projecció internacional en l’àmbit de la investigació científica.

En la darrera edició, l’any 2015, el guardonat va ser el pianista i director d’orquestra lleidatà Néstor Bayona, del qual es va valorar, molt especialment, la seva vocació artística, sòlida trajectòria i la projecció que fa de la ciutat.

Informació i fotografia: Ajuntament de Lleida

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats

Amb el suport de: