Lleida
16 - 33° C (sol)
97% 26 km/h

19 juny 2018

El referèndum, més a propAquesta setmana pot acabar sent determinant per al futur dels catalans. Si ens fixem en uns fets que els principals mitjans espanyols han passat molt de puntetes, comprovarem que cada dia s’aguanta menys la frase que fins ara utilitzaven alguns mandataris internacionals en actiu per evitar mullar-se sobre la voluntat de celebrar un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya, al·legant que és un assumpte intern d’Espanya.
Fa molts mesos que escoltem l’unionisme i tots els seus poderosos aparells mediàtics, cossos diplomàtics i recursos econòmics, com ens repetien la cantarella que diu que quan els independentistes anem pel món a explicar la situació política que viu Catalunya i el referèndum que volem fer d’aquí a uns mesos, ningú important ens rep ni escolta; o aguantant que la vicepresidenta espanyola, na Soraya, ens digués que mai ningú havia fet tants quilòmetres com el senyor Puigdemont o el senyor Romeva per a caminar tan poc.
Però la reunió per abordar la qüestió catalana del president català, Carles Puigdemont, amb l’expresident dels EUA, Jimmy Carter, celebrada divendres a Atlanta, l’endemà que el president de la Generalitat participés en la trobada anual del Cercle d’Ambaixadors del Carter Center, que aplega diplomàtics i experts nord-americans, així com grans filantrops, ha fet saltar pels aires totes les carretades de favors, diners i esforços abocats pel govern espanyol per aïllar-nos i silenciar-nos al món, conscients que com va recordar Puigdemont, el referèndum necessita un bon nombre d’observadors internacionals reconeguts, per poder garantir que es compleixen les exigències més rigoroses dels estàndards internacionals.
En el transcurs de la trobada bilateral, que l’Estat espanyol va intentar impedir, també van abordar la crisi humanitària de la Mediterrània i la voluntat d’acollida dels refugiats per part de Catalunya, i sobretot ha permès explicar el procés català a Jimmy Carter i internacionalitzar la petició per fer un referèndum d’independència. L’exmandatari va ser reconegut el 2002 amb el Premi Nobel de la Pau, pels seus esforços per trobar solucions pacífiques als conflictes internacionals, impulsar la democràcia i els drets humans i fomentar el desenvolupament econòmic i social. El 2010, va rebre el Premi Internacional Catalunya per la seva trajectòria i compromís amb la pau i els drets humans. Igualment, el 1982 va fundar el Carter Center, una de les entitats més actives i reconegudes mundialment per la seva cerca de solucions pacífiques en conflictes internacionals i la defensa de la democràcia arreu del món.
A més a més, aquesta reunió va arribar tot just uns dies després del primer viatge oficial del president català als Estats Units on, entre altres, va explicar el cas català a Harvard; i que avui diumenge es reuneixi amb dos congressistes nord-americans, un de republicà i un de demòcrata, i sopin plegats acompanyats del vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Raül Romeva i Neus Munté.
I, finalment, que aquesta ha estat una de les setmanes més complicades per al PP espanyol a l’hora d’impedir els anhels democràtics catalans s’ha encarregat de certificar-ho l’ex-primer ministre francès, i candidat conservador a la presidència de la república francesa, François Fillon. Així, en una entrevista a Radio France, el membre del PP europeu va defensar divendres el dret de decidir dels catalans i va dir que el sorprèn que el govern espanyol negui el referèndum. Per acabar de fer envermellir de vergonya els seus homòlegs espanyols, va afegir que la independència no és cap tabú i va destacar el fet que la Gran Bretanya hagi deixat decidir als escocesos, els quals va dir que serien acceptats en la Unió Europea.
Per tant, aquesta possible mediació dels EUA i els posicionaments d’actors importants internacionals a favor del dret a decidir són una bona notícia per al sobiranisme i per a les aspiracions dels catalans, però sobretot ajuden a desmentir rotundament el menysteniment constant al que ens intenten sotmetre els poders de l’Estat. SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: