Lleida
15 - 30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

25 maig 2018

El poder de TripadvisorEn un passat, quan hem parlat de guies gastronòmiques per anar a algun restaurant a fer-hi algun àpat, ens hem acostumat a guiar-nos per la mítica guia Michelin (en cas de buscar un temple gastronòmic on delectar els cinc sentits) o bé pels Soles de Repsol (quan hem volgut valorar no només la cuina, sinó també l’atractivitat que té l’establiment). Tant una guia com l’altra tenen com a “puntuadors” un equip de professionals que es dediquen al món de la crítica gastronòmica. En el cas de la francesa, són professionals anònims independents que visiten diverses vegades l’establiment per valorar les seves virtuts, o en el cas de l’espanyola, els crítics són un jurat de la Reial Acadèmia de Gastronomia. Dit això, que passa quan qui et critica (positivament o negativament) és una persona que no es dedica a la gastronomia, que només ha anat a aquest establiment pel motiu que sigui, i que pot tenir tota la llibertat de dir el que vulgui en un portal web? Doncs això és el que comporta el fet d’estar al portal Tripadvisor. Pel que sembla ser, pel restaurador és d’obligatorietat ser-hi i no se’n pot sortir, així com, estar preparat per rebre tot tipus de crítica. A internet també hi ha altres portals, com el del Tenedor, però que des de fa 4 anys, el va adquirir també Tripadvisor.
Aquesta setmana llegeixo el cas del restaurant El Capritx de Terrassa, on han decidit rebel·lar-se contra Tripadvisor. Resulta que aquest restaurant egarenc amb una estrella Michelin fa mesos que lluita per desaparèixer de la guia virtual donat que no comparteix les publicacions que hi ha i que són fruit de persones que no són experts en gastronomia. El propietari argumenta que són comentaris que es poden manipular, fets amb desconeixença, i finalment, perquè ell mai ha consentit ser-hi en aquesta guia. La direcció espanyola del portal argumenten que no és possible sortir-se’n donat que es un establiment obert al públic i que els futurs clients que hi aniran tenen tot el dret de veure el que en pensen d’altres que ja l’han visitat. Davant d’aquestes respostes, l’amo d’El Capritx, l’Artur Martínez, ha decidit que tothom que vulgui digui la seva i faci la crítica més estrambòtica que cregui del seu establiment, com a boicot als usos que té el portal. La brillant idea ja l’ha fet baixar 40 posicions en el rànquing dels restaurants més ben valorats de Terrassa, deu n’hi do!!!.
Si busquem a Tripadvisor els 5 millors restaurants de Lleida, hi ha apareix un rànquing liderat pel Xalet Suís, el Ferreuela, Kimo, La Capital, Bokoto. És a dir, un restaurant d’alta gastronomia, un de productes premium de la nostra terra, un de tapeo, una hamburgueseria i un japonès. Segons els Soles de Repsol hi ha el Carballeira, el Ferreruela, La Huerta, La Pérgola i el Nenet. I finalment segons Michelin hi ha Carballeira, Ferreuela, Xalet Suís, Aimia i Macao.
Vist des de dalt, coneixent el món gastronòmic local i analitzant les llistes que he citat anteriorment (que tots són molt bons restaurants locals), he de manifestar que el que penso és igual que el propietari del restaurant de Terrassa. No considero que la guia virtual sigui un bon indicador dels establiments de restauració d’un territori. Tot i que reconec, que donat que viatjo molt, més d’un cop he requerit a Tripadvisor per consultar algun establiment on poder anar a fer-hi un àpat, i és ben cert que algun cop he sortit satisfet, però algun altre cop, donat que tant el propietari com l’usuari poden manipular sense coneixement la crítica del restaurant, he sortit plenament decebut de l’experiència gastronòmica que m’han volgut delectar. Per cert, si voleu una bona dosi d’humor i literatura gastronòmica, us recomano que llegiu les crítiques dels darrers dies publicades al portal del Tripadvisor d’El Capritx, n’hi ha per a sucar-hi pa a totes les atrocitats que els clients han arribat a dir per tal de boicotejar el portal virtual de gastronomia.SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: