Lleida
18 - 35° C (sol)
97% 26 km/h

21 setembre 2018

Gastronomika, el congrés dels bascosDurant aquesta setmana (del 8 a l’11 d’Octubre) s’està celebrant, el San Sebastian Gastronomika a la capital de Guipúscoa (el País Basc). En el palau de congressos del Kursaal s’hi reunirà el bo i millor de la gastronomia nacional i internacional, tant xefs com restauradors, proveïdors, premsa i un selecte grup de convidats influents, en seran els principals protagonistes.
Sens dubte algú, aquest és el millor congrés de gastronomia que tenim a Espanya actualment, a Catalunya podem estar satisfets de tenir el Fòrum Girona com a màxim exponent català, però s’ha de reconèixer que el dels bascos ens van a anys llum actualment. Des del 2009, que any rere any, tenint com a excusa l’estudi d’una cuina d’un país, aquest congrés ha aconseguit reunir les principals celebritats gastronòmiques del moment. Enguany el país convidat és l’Índia, amb la presència del millor xef d’Àsia, en Gaggan Anand del Restaurant Gaggan de Bangkok. Junt amb ell, l’acompanyaran els 14 millors cuiners vinguts d’aquest país asiàtic. L’estudi de les particularitats de la cuina índia és un dels objectius que tenen enguany els principals cuiners del nostre país, així doncs, no ens ha de venir de nou que pròximament a les millors cartes dels restauradors puguem contemplar les influències de l’street food indi (menjar de carrer), el tandoor (cuina amb forn cilíndric), biryani (cassola amb arròs i acompanyaments), espècies, verdures, infinitat de pans, curry, làctics o coco, a més dels peixos, mariscs i carns de què disposen. Tota una explosió de sabors, mai més ben dit.
Al llarg d’aquests vuit anys els donostiarres han sabut aplegar les millors cuines dels cinc continents, així han pogut reunir els millors gastrònoms d’Itàlia; de la Xina i Malàisia; de Londres; de França; del Perú, Brasil i Mèxic; de Nova York; i del Japó. Caldrà veure quines temàtiques triaran pels dos anys que falten per arribar a la seva dècada, però personalment crec que aquest mal de cap serà el de menys importància, doncs celebrar un congrés a Sant Sebastià, ciutat que meravella per la seva arquitectura Belle Époque i el seu potencial cultural (amb els festivals de cinema i jazz com a referents), i on a més hi conviuen ni més ni menys que 16 estrelles Michelin, no ha de deixar mai de banda a ningú. El País Basc ha sabut treure’n bon profit de la seva marca culinària, no només l’ha sabut promocionar, sinó que també ha invertit en formació per poder-la fer persistir molts anys més. D’ençà de la seva creació el 2011, el Basque Culinary Center és una institució acadèmica pionera a escala mundial, que no ha parat de formar individus que vulguin investigar, innovar i promocionar, des d’un nivell superior, la gastronomia i l’alimentació. No cal dir que tot això des del paraigües de la Universitat de Mondragon.
Vist des de dalt, a Catalunya se li ha de reconèixer que junt amb el País Basc són les dues principals regions gastronòmiques del país. Ni molt menys tenim tantes estrelles per metre quadrat com a Sant Sebastià, però si prenem com a índex tota l’extensió territorial catalana, contemplarem que estem immersos amb un bon grapat de restaurants estrellats, ells tenen l’Arzak, el Subijana, Arguiñano, Berasategui o l’Aduriz, nosaltres tenim els Adrià, els Roca, la Ruscalleda, en Cruz, o el Pérez com a principals referents. Ara bé, no em trec del cap com pot ser que el congrés basc ha estat organitzat des del primer any per una empresa catalana (Grup GSR), i que com pot ser que nosaltres no haguem estat capaços d’haver-lo organitzat en l’àmbit català, perquè aquest gran esdeveniment mundial a casa nostra no deixaria de ser un gran aparador internacional de la nostra cultura gastronòmica. No ho creieu?SOBRE L´AUTOR

0 Comentaris

    No comments

Aporta el teu comentari

Add comment - required field

Amb el suport de: