Lleida
21 - 33° C (sol)
97% 26 km/h

16 juliol 2018

El Parlament aprova la renda garantida de ciutadania de 664€La prestació començarà a aplicar-se el 15 de setembre


El ple del Parlament va aprovar ahir per unanimitat la proposició de llei de la renda garantida de ciutadania, sorgida gràcies a una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va recollir més de 120.000 signatures. La proposició crea aquesta prestació econòmica per a persones i unitats familiars que no disposin dels ingressos que els garanteixin els mínims per a una vida digna, amb l’objectiu de vetllar per la seva inclusió social o laboral. La prestació començarà a aplicar-se el 15 de setembre amb el 85% de la quantia –564 euros– i s’anirà implantant de manera gradual fins l’1 d’abril del 2020, quan s’arribarà al 100% de la prestació –664 euros–.

El portaveu de la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), que va impulsar la proposta, Diosdado Toledano, assegurava que la renda garantida és “un avanç social” i un “autèntic salvavides” en un context econòmic “que mata”, va dir parafrasejant al papa Francisco.

Les entitats socials, els sindicats i el tercer sector portaven perseguint la renda garantida des de 2006, quan es va recollir aquest dret en l’Estatut, i els diferents grups polítics portaven treballant en ella des de fa més de tres anys.

Toledano va demanar que s’accelerin els procediments burocràtics per presentar una ILP i va reconèixer que durant aquests anys de negociació totes les parts han fet “concessions”.

Un dret subjectiu

La RGC serà un dret subjectiu individual, no estarà subjecta a disponibilitats pressupostàries (el Govern haurà de reservar-li una partida obligatòriament) i es concedirà per silenci positiu, és a dir, si l’Administració no respon en un termini de quatre mesos, es reconeixerà l’ajuda automàticament.

Aquesta renda suposa una millora respecte a la PIRMI, que ara se situa en 426 euros mensuals i que suposa una despesa pública de 177 milions d’euros, molt menor que el ventall d’entre 500 i 600 milions que s’invertiran per a la RGC. Totes les persones que rebin pensions inferiors a la RGC de dependència, beques menjador, transport escolar o ajudes escolars, entre unes altres, rebran un complement fins a aconseguir els 564 euros.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: