Lleida
13 - 21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

15 novembre 2018

El Síndic avisa que una campanya amb candidats empresonats suposarà una "distorsió" en els resultats de les eleccionsRibó recorda la necessitat de permetre que les opinions "circulin lliurement" en períodes electorals


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha avisat en un comunicat que una campanya amb candidats empresonats "suposa objectivament una distorsió d'aquests comicis, i per tant, dels seus resultats". Ribó ha fet aquesta consideració l'endemà que el jutge del Suprem Pablo Llarena optés per mantenir a la presó el vicepresident destituït del Govern, Oriol Junqueras; el conseller d'Interior cessat, Joaquim Forn, i l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, que es presenten com a cap de llista d'ERC, i com a números 7 i 2 de Junts per Catalunya, respectivament, a més del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que no va a cap llista. Ribó ha assenyalat que és "particularment important, en períodes electorals, permetre que les opinions i les informacions de tot tipus circulin lliurement" i ha lamentat que en la situació actual la campanya "també queda judicialitzada".

Ribó assenyala que el dret de participació política està recollit en l'article 23 de la Constitució i en l'article 3 del protocol addicional al Conveni Europeu de Drets Humans (CEDH) i requereix que les persones candidates a uns comicis democràtics puguin participar en la campanya en plenes condicions d'igualtat.

D'altra banda, el Síndic critica que en el decurs de la fase inicial de la investigació, l'Audiència Nacional, la Fiscalia i la instrucció del cas "han fet asseveracions que es podrien interpretar com una criminalització de la llibertat d'expressió i de manifestació", que afegeix Ribó, "són drets de participació política imprescindibles en un estat democràtic". Per exemple, el Síndic cita el fet que les manifestacions de l'11 de setembre com a exemples d'actes de rebel·lió quan "en cap cas es pot presumir que hagin de resultar violentes", o la prohibició de la Junta Electoral sobre l'ús del color groc.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats

Amb el suport de: