Lleida
21 - 33° C (sol)
97% 26 km/h

16 juliol 2018

Puigdemont força, per avui, el relleu de 2 a 4 consellers del PDeCAT per garantir l’1OLa portaveu Neus Munté deixaria el Govern amb la voluntat de ‘preservar-la’ per a futures eleccions


La d’ahir va ser una jornada moguda al despatx del president de la Generalitat en el Parlament, per on van passar els consellers del PDeCAT per a verificar el seu suport a l’1O. Avui en podrien caure de 2 a 4 en una remodelació exprés.

El president català, Carles Puigdemont, ha anul·lat la seva agenda pública d’avui per abordar imminents canvis en el seu Govern, que es podrien concretar demà mateix i que afectaria a entre dos i quatre consellers, amb la probable sortida de l’executiu de la consellera de Presidència, Neus Munté.

Així ho han avançat a EFE fonts de la Generalitat, que apunten en aquest sentit que un dels noms més destacats que podrien saltar és la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, que segons aquestes fonts seria rellevada pel president de Junts pel Sí en el Parlament, Jordi Turull.

El president de la Generalitat afronta així els canvis en el seu gabinet després d’haver-se reunit en les últimes hores en el Parlament amb consellers del PDeCAT per conèixer el seu compromís amb el referèndum de l’1 d’octubre, entre el malestar intern que existeixen en el Consell Executiu pel grau d’implicació de cadascun dels seus membres.

Així, la consellera de Presidència, Neus Munté, la de Governació, Meritxell Borràs, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el nou de Cultura, Lluís Puig, tots del PDeCAT, van desfilar ahir pel despatx de Puigdemont en el Parlament.

En canvi, no es va veure entrar a la consellera d’Educació, Meritxell Ruiz, clau en el referèndum però que, no obstant això, segons fonts sobiranistes, ja hauria traslladat al president els seus dubtes sobre l’10, igual que el secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana, per la qual cosa també podrien deixar l’executiu català.

Amb el conseller d’Interior, Jordi Jané, Puigdemont ja es va veure dimecres en una reunió discreta de membres del Govern en Palau de la Generalitat, en la qual també estava Santi Vila, segons fonts coneixedores de la trobada.

Jané, considerat de l’ala moderada del PDeCAT, també està entre els possibles canvis i sona per substituir-ho l’extinent d’alcalde de Barcelona Joaquim Forn. En la llista de possibles sortides també figuraria la consellera Meritxell Borràs.

La darrera persona del PDeCAT que va passar pel despatx del president, tancant així el seguit de reunions, va ser la coordinadora general del partit, Marta Pascal.

En tot cas i segons les fonts consultades, la sortida més destacada de l’executiu català seria la de Neus Munté, les relacions de la qual amb Puigdemont s’haurien deteriorat en les últimes setmanes.

En tot cas, el PDeCAT podria preservar així una de les seves millors peces, en un partit que no té encara candidat per a futures eleccions, ja que Puigdemont ja va dir que ell no repetiria després de rellevar a un descavalcat Artur Mas pel seu pactes amb la CUP.

Precisament, l’expresident català i líder del PDeCAT va assegurar ahir tarda des de Vic que “si es produís un canvi al Govern, us puc dir, com a president que he estat, que no seria excepcional i menys en el moment polític que estem vivint. Els canvis són normals, a tots els governs en algun moment n’hi ha hagut” i va comprometre personalment “ple suport i el del partit que presideixo també”.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: