Lleida
10 - 19° C (pluja)
97% 26 km/h

16 novembre 2018

Metges de Catalunya rebutja la prescripció infermera prevista al nou decret del ministeri de SanitatEl sindicat ha presentat al·legacions al text que permet als infermers prescriure medicaments sense diagnòstic mèdic


El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha enviat aquest dijous al Ministeri de Sanitat un document d'al·legacions a la modificació, després de les pressions del col·lectiu, del decret de prescripció infermera, aprovat pel govern espanyol l'any 2015, que permetrà als infermers prescriure medicaments sense un diagnòstic mèdic previ. MC considera que ''la indicació de qualsevol fàrmac requereix sempre d'un diagnòstic previ'' independentment de si està subjecte o no a prescripció mèdica. En aquest sentit, considera que l'acte de diagnosticar ''és competència exclusiva del metge''. Pel sindicat, l'atenció al malalt ha de ser individualitzada i adaptada a cada moment del procés terapèutic.

En aquest sentit, Metges de Catalunya, considera que aquesta atenció no pot quedar encasellada en un protocol, sinó que ha de quedar supeditada al criteri mèdic ja que si no és així, es podria posar en perill la salut de les persones. MC també critica la decisió del ministeri d'excloure les societats científiques de la comissió que ha de redactar els protocols i les guies de pràctica clínica i assistencial per a la prescripció infermera, ja que la representació mèdica és minoritària i per tant, les decisions es podran consensuar en contra de l'opinió dels metges. Pel que fa a aquests protocols, el sindicat també en rebutja l'obligatorietat perquè considera que limitarà els criteris mèdics i ignorarà els ràpids avenços en els diagnòstics i tractaments que fem servir habitualment.

Si la modificació del decret també manté la prescripció col·laborativa, el sindicat exigeix que es respecti ''minuciosament'' el que estableix la llei en relació a l'acreditació d'infermeria per mitjà de cursos de formació específica reglada. Considera que l'acreditació no ha de tenir caràcter general per a tot el col·lectiu infermer sinó que s'haurien d'atribuir funcions personalitzades d'acord al perfil de cada professional.

Les al·legacions que ha presentat al sindicat són a la modificació del decret aprovat el 2015, que ha de permetre, ara sí, receptar medicaments que requereixen recepta a tots els infermers. El 2015, el decret va acabar no incloent aquesta possibilitat per les pressions precisament del col·lectiu mèdic. Metges de Catalunya també va presentar aquest estiu, al·legacions al projecte de decret del Departament de Salut, unes al·legacions que van en la mateixa línia.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: