Les empreses tèxtils es recuperen de la pandèmia el 2022, però miren amb incertesa al 2023. Així es desprèn de l’informe sobre perspectives de la moda catalana 2023 presentat pel Clúster Català de la Moda aquest dimecres i que assegura que 7 de cada 10 empreses han augmentat les vendes el 2022. De cara al 2023, el 62,9% de les empreses consideren que la facturació continuarà a l’alça. Pel que fa al personal, el 50% de les empreses creuen que mantindran l’estructura aquest any, mentre que el 36,1% preveu incrementar el nombre de treballadores. L’estudi també revela els riscos més rellevants entre els quals destaquen la inflació i els efectes en el consum; l’increment de preus en els subministraments i els costos energètics i laborals.
El 69,4% de les empreses del sector preveuen augmentar les seves inversions i vendes internacionals durant l’any 2023, provocant un major creixement de l’empresa, consolidant el producte i la marca, i augmentant la seva competitivitat al mercat. Segons l’informe, les vendes internacionals del sector es concentren a Europa, Amèrica del Nord i Amèrica Llatina. Àsia és el mercat de més difícil accés per a les marques de moda catalanes.
A banda d’apostar per la internacionalització, el 88,5% de les organitzacions invertiran al voltant d’un 10% del pressupost anual en I+D+I.
A més, l’enquesta revela la preocupació de les empreses per adaptar els seus processos i productes a la nova regulació mediambiental europea, tot i que la concreció de molts d’aquests aspectes “encara és molt incerta”.
El sector observa un interès més gran dels consumidors pels productes més personalitzats i sostenibles, identificant la interacció digital amb el client com un aspecte clau pels pròxims anys. Per això, els àmbits en què s’invertirà més pressupost són la digitalització de processos, el màrqueting i les eines de comerç en línia.
“Malgrat la inflació i la incertesa envers el futur, el sector de la moda catalana està superant les dificultats viscudes amb la pandèmia i és optimista envers el futur”, ha dit el president del Clúster Català de la Moda i conseller delegat de la marca Simorra, David Dimas.
L’estudi ha estat elaborat a través d’una enquesta realitzada a quaranta directius d’empreses de la indústria de la moda catalana. El 52,8% de les empreses disposen d’una marca pròpia que distribueixen tant a les seves pròpies botigues com a botigues de tercers, i la principal línia de producte és la roba femenina (44,4%) seguida de la roba interior (25,9%).