Lleida
9-12° C (pluja)
97% 26 km/h


Ana Julia Quezada, culpable d'assassinar amb traïdoria l'infant Gabriel CruzEl jurat ha tingut en compte l'agreujant de parentiu i que "va treure la vida voluntàriament a Gabriel de forma sorprenent i sobtada"


El jurat popular ha declarat a Ana Julia Quezada culpable de l'assassinat amb traïdoria de l'infant Gabriel Cruz, així com de sengles delictes de lesions psíquiques i el mateix nombre contra la integritat moral a Àngel Cruz i Patricia Ramírez, pares del menor mort el 27 de febrer de 2018 a Níjar (Almeria).

El jurat ha considerat provat, per unanimitat en tots els seus punts, que l'acusada va establir una relació sentimental anàloga a la matrimonial amb Angel, convivint amb aquest i amb el petit de 8 anys, quan al nen li corresponia estar amb el seu pare.

D'aquesta manera, Quezada, Àngel i Gabriel es van desplaçar el 23 de febrer del 2018 a una finca de l'àvia paterna del menor a Las Hortichuelas Baixes, a Níjar. Quatre dies després, sobre dos quarts de la tarda, Gabriel li va dir a la seva àvia i l'acusada que s'anava a jugar amb uns cosins que vivien a prop.

"L'acusada, immediatament després de marxar Gabriel de l'habitatge, va pujar al seu vehicle i va interceptar al nen, instant-lo a que l'acompanyés a la finca situada a Rodalquilar (Níjar) i, davant la" confiança generada "per aquesta al ser una "persona íntimament vinculada al seu entorn familiar des que va iniciar la relació amb el seu pare, va accedir a anar-se'n" amb ella.

Destaca que la finca es trobava en un lloc allunyat i deshabitat, a uns cinc quilòmetres de la casa de l'àvia, així com que l'acusada era conscient de la seva superioritat respecte de l'infant, per la diferència d'edat i complexió, ja que el nen mitjana 1,30 metres i pesava 24 quilos ".

Un cop a la finca, de manera intencionada, sobtada i sobtada, va agafar a Gabriel i el va llançar contra el terra o paret de l'habitació i, després de l'impacte del nen, "va procedir l'acusada, amb les seves pròpies mans a tapar-li la boca i el nas amb força, fins a vèncer la seva resistència i provocar la seva mort "com a conseqüència de l'oclusió dels orificis respiratoris, per asfíxia mecànica per sufocació.

El jurat ha tingut en compte l'agreujant de parentiu i que "va treure la vida voluntàriament a Gabriel de forma sorprenent i sobtada, sense possibilitat de defensa ni de reacció per part del nen"

No obstant això, descarta l'acarnissament o que copegés el nen amb el pal d'un destral i el deixés atordit fins asfixiar-, com mantenia l'acusació particular, descartant l'atenuant de confessió que apreciava la defensa, negant així mateix el relat d'aquesta última.

Pel que fa als delictes de lesions psíquiques i contra la integritat moral als pares, recorda que la recerca es va perllongar durant onze dies, període durant el qual Quezada "va simular trobar-afligida i compungida, encoratjant els ànims dels familiars i generant falses expectatives sobre la aparició del nen, involucrant-se en les tasques de recerca, desenvolupant una actitud de simulació, fingiment i farsa publica i notòria ".

També el jurat apunta que el 3 de març, amb la intenció de "distreure l'atenció en la recerca del nen i amb la finalitat de dirigir les sospites sobre la seva exparella", va col·locar una samarreta de Gabriel sobre unes mates en un canyar d'un paratge apartat i de difícil accés, que coneixia per haver viscut allí un mes, per a "afegir més patiment als pares".

Afirma que el dia 11 de març l'acusada es trasllada a la finca de Rodalquilar i va desenterrar el cos del nen, per embolicar-lo en una tovallola i introduir a l'interior del maleter del seu vehicle, abandonant la finca.

A més, destaca que els pares pateixen un estat de commoció emocional, un trastorn d'estrès posttraumàtic i d'adaptació, que necessita tractament continuat de farmacoteràpia i psicoteràpia, preveient-se una evolució crònica, i una "disrupció completa en les seves activitats quotidianes amb dificultat d'adaptació a la nova realitat ".

En el cas de la integritat moral, afegeixen que el 9 de març "va ser convocada una manifestació pels carrers de la ciutat d'Almeria i, durant els actes celebrats a la Diputació Provincial i en la Porta de Purchena, l'acusada proclamava que el menor anava a aparèixer, portant una samarreta on apareixia la cara del nen i poda llegir-se, "Tots som Gabriel". d'aquesta manera va voler de manera deliberada "vilipendiar, humiliar i vexar" els pares.

Després d'això, la fiscal i l'acusació particular han reclamat presó permanent revisable pel delicte d'assassinat amb traïdoria, mentre que per a les lesions psíquiques Ministeri Públic demana tres anys de presó a les relatives a Àngel i dos anys i nou mesos en el de Patricia, mentre que el lletrat d'aquests demana tres anys per cada un.

Pels delictes contra la integritat moral l'advocat dels pares ha reclamat dos anys de presó. La defensa ha sol·licitat les penes mínimes en tots els casos i "que estableix" en el Codi Penal en el delicte d'assassinat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats