Lleida
5/13° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Boris Johnson demana formalment una tercera extensió del Brexit obligat per WestminsterUn milió de persones exigeixen davant el Parlament un nou referèndum


Sorpresa en el 'superdissabte' al Parlament britànic. Westminster no ha votat finalment sobre l'acord del Brexit i ha forçat el primer ministre, Boris Johnson, a sol·licitar una tercera extensió de la sortida del Regne Unit de la UE, amb data límit prevista per al 31 d'octubre. Amb 326 vots a favor i 306 en contra, els partits de l'oposició han tancat files amb una vintena de 'tories' expulsats i han aprovat una esmena que obligava Johnson a demanar aquesta nova pròrroga del Brexit fins al 31 de gener del 2020. "No negociaré un ajornament i la llei tampoc m'hi obliga. Diré als nostres amics i col·legues a la UE que una altra pròrroga serà dolenta per a aquest país i per a la Unió Europea", ha afirmat amb resignació el 'premier' britànic.

És per això que Johnson ha enviat un parell de missives a la UE. Primer, una fotocopia d'una carta sense firmar a Brussel·les demanant la pròrroga del Brexit –i anunciant que ho fa obligat pel Parlament- i després una segona carta aquesta vegada signada al·legant que personalment creu que l'extensió "seria un error". "No em sento intimidat ni consternat", ha puntualitzat Johnson després d'encaixar un nou revés en els seus plans per aprovar el Brexit. El primer ministre britànic ha anunciat la seva intenció de sotmetre finalment a votació l'acord la propera setmana (probablement el dilluns) i així aconseguir "una aclaparadora majoria". El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha anunciat pels voltants de les 23.00 hores que ja ha rebut la sol·licitud de pròrroga del Brexit per part del Regne Unit i que l'avaluarà amb els líders dels 27 països membres.

Un milió de persones davant el Parlament

Centenars de milers de persones van envoltar avui el Parlament britànic per exigir que es convoqui un segon referèndum sobre el "brexit", el nou tractat no va arribar a votar-se a la Cambra dels Comuns com estava inicialment previst , després d'aprovar una esmena que comporta el seu ajornament.

Londres és una ciutat de contrastos i aquest dissabte s'ha tornat a demostrar: mentre el primer ministre britànic, Boris Johnson, intentava que el Parlament donés suport el seu nou acord del "brexit", als carrers, una multitud de ciutadans reclamava que "la decisió final "hauria d'estar a les mans.

Així ho van assegurar els activistes de la campanya People 's Voti, que des la seva formació a l'abril de 2018 exigeixen la celebració d'un altre plebiscit sobre l'acord final del "brexit", en el qual puguin decidir també si volen seguir a la Unió Europea o abandonar-la sense consens.

La campanya multipartita, recolzada per diversos grups independents proeuropeus com Open Britain, the European Movement UK, Our Future Our Choice i Wales For Europe, ha convocat manifestacions en el passat però la d'aquest "superdissabte" -com el descriuen els mitjans- ha estat la més multitudinària fins ara, arribant a aconseguir el milió de persones, segons els organitzadors.

A tan sols dotze dies del divorci entre el Regne Unit i la UE, durant tota la jornada als carrers de Londres ha ressonat el descontentament d'una part substancial de la societat britànica.

"Hey hey, ho ho, Boris Johnson has to go", corejaven a l'uníson els manifestants, animant al primer ministre a dimitir, mentre marxaven des Park Lane cap al Palau de Westminster.

Un grup d'assistents arrossegava una carrossa amb una imatge diabòlica de Dominic Cummings, el principal assessor de Johnson, de qui es diu que oficia com el seu veritable ideòleg, i altres carregaven amb una pancarta del primer ministre britànic besant apassionadament amb el president dels Estats Units , Donald Trump.

Sorpresos per la interrupció de la votació, alguns van mostrar l'esperança que això comporti una segona cita amb les urnes sobre el "brexit", mentre que altres van lamentar que la Cambra no s'hagi pronunciat definitivament a favor d'un nou referèndum.

Entre el mar de banderes de la Unió Europea que inundava els carrers, els comunitaris europeus residents a Londres onejaven les dels seus respectius països.

"Estem aquí per demanar un segon referèndum. La gent ja no pensa el mateix que pensava en 2016 i els estrangers que vivim aquí sentim una enorme inseguretat. Ningú sap què passarà després del 'brexit' ", va explicar a Efe Silvia, una noia que, acompanyada dels seus amics, portava una bandera d'Espanya.

"Em sembla fascinant veure com gent tan diversa s'ha unit per demanar que els deixin decidir sobre el seu futur", ha declarat a Efe Melon, una jove periodista xinesa que estava fotografiant una pancarta que deia "No més mentides".

Els ciutadans ja van poder exercir el seu dret de vot en el referèndum del 23 de juny de 2016, on per un 51,9% front un 48,1% dels britànics van decidir abandonar la Unió Europea. Però ara, segons sosté aquest moviment, aquesta votació "ja no representa el desig de la majoria."

"Brexit no significa el mateix que fa tres anys. Molta gent que al seu dia va votar a favor de la sortida de la Unió Europea, avui són aquí manifestant-se en contra ", va dir a Efe Adam, un britànic que lluïa orgullós un barret amb la bandera europea.

Encara que des d'un principi ell va votar en contra de la sortida de la UE, va explicar que "molta gent ara s'ha adonat que el 'brexit' que ens van vendre era una mentida".

Com altres activistes, Adam considera que part del problema rau en el fet que "durant molt de temps s'ha estat fomentant un missatge antieuropeista. Al Govern això el beneficia perquè és molt més fàcil tirar-li la culpa a Europa, que assumir que la seva mala gestió és la causant dels nostres problemes ", ha afegit.

La idea que el referèndum de 2016 es va exercir amb un vot "desinformat" sembla estar molt estesa entre els manifestants.

"Témer un vot informat és témer la democràcia" o "Vull votar coneixent els fets" són exemples de les moltes pancartes que sostenen un missatge similar.

Lora i Steph, dues noies de vint-i-anys, van coincidir que "els ciutadans haurien de poder participar en la votació" que s'estava duent a terme al Parlament ", ha explicat aquesta última activista a Efe.

"Fa tres anys, molta gent va votar sense saber. Ara tenim molta més informació i som conscients de tot el que està en joc ", va afegir Lora.

A l'espera que s'aclareixi el desenllaç del "brexit", als carrers de la capital britànica cohabita el descontentament de ciutadans de diferents ideologies i nacionalitats, sota la incertesa, un cop més, dels interminables tràmits parlamentaris.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats