Lleida
6/15° C (sol)
97% 26 km/h


Brasil i Xile convoquen als països amazònics contra els incendis
Els presidents del Brasil, Jair Bolsonaro, i Xile, Sebastián Piñera, articulen una cita de líders amazònics, sense Veneçuela, per debatre mesures conjuntes de combat i prevenció als incendis deslligats en aquest pulmó vegetal del món.

La convocatòria d'aquesta reunió, prevista en principi per al 6 de setembre pròxim, va ser analitzada ahir per Bolsonaro i Piñera, qui va fer una escala a Brasília al seu retorn de la Cimera del G-7, celebrada a França i a la qual va assistir com a convidat.

En una breu roda de premsa al costat de Piñera, Bolsonaro va aclarir que per a aquesta cita, que es realitzaria a la ciutat colombiana de Leticia, situada als límits d'aquest país amb Brasil i Perú, s'aspira a reunir a tots els presidents de la regió amazònica, "llevat del de Veneçuela", Nicolás Maduro.

El governant veneçolà no és reconegut com a tal per la gran majoria dels països amazònics, que excepte Bolívia consideren com a president legítim i interí d'aquest país al cap de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó. Els prop de 7 milions de quilòmetres quadrats de l'Amazònia són compartits pel Brasil (que posseeix gairebé el 70%), Bolívia, Perú, Colòmbia, Veneçuela, Equador, Guyana, Surinam i la Guaiana Francesa, territori d'ultramar d'aquest país europeu. No obstant això, a més de Maduro, va quedar clar que tampoc serà convidat el president francès, Emmanuel Macron, en la seva condició de cap d'Estat d'aquesta porció amazònica sota control francès.

Bolsonaro i Macron estan immersos des de la setmana passada en un dur embat verbal originat pels incendis i el líder francès va arribar a l'extrem de posar en dubte la signatura de l'acord comercial anunciat pel Mercosur i la Unió Europea per la suposada "falta de compromís" del Brasil amb el medi ambient.

Al costat de Piñera, que acompanyava Macron a Biarritz quan aquest va anunciar que el G7 oferia 20 milions de dòlars per cooperar en el combat als incendis.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats