Lleida
17-33° C (sol)
97% 26 km/h


Brussel·les proposa formalment que Espanya surti del procediment per dèficit excessiu després de 10 anys de control



Els ministres de finances de la zona euro hauran de decidir si accepten alliberar a l'Estat d'aquest mecanisme


La Comissió Europea ha proposat formalment als ministres de finances de la zona euro que Espanya surti del procediment per dèficit excessiu aquest mes després de constatar que el seu dèficit va quedar per sota del 3% el 2018. Després de 10 anys mantenint a l'Estat espanyol sotmès a aquest mecanisme que vigila els comptes públics dels països de l'euro que sobrepassen certs límits acordats entre els socis europeus, l'Ecofin ara haurà de discutir ara si dóna llum verda a aquesta proposta de l'executiu de la UE. La seva pròxima reunió està prevista per al 14 de juny. Si accepten l'alliberament d'Espanya d'aquest control, no quedarà cap estat de la Unió Europea immers en aquest procediment.

Tanmateix, en la seva darrera avaluació econòmica i financera, Brussel·les reclama a Espanya que "reforci" els seus marcs pressupostaris. En informes anteriors la CE ja va avisar a Espanya sobre el ritme de reducció del dèficit i la sostenibilitat de les pensions.

Tant el vicepresident de la CE Vladis Dombrovskis com l'eurocomissari d'Economia i Finances Pierre Moscovici han felicitat a Espanya per haver aconseguit l'objectiu de dèficit necessari perquè la CE hagi proposat la fi del procediment per dèficit excessiu.

"El vostre treball dur ha tingut els seus fruits", ha dit Moscovici. Tot i això, ha admès que els "problemes continuen" especialment pel que fa a l'atur. "Tanmateix, això marca la fi d'un llarg i difícil camí no només per Espanya, sinó per a la zona euro", ha remarcat, encoratjant al govern espanyol a mantenir uns comptes públics sanejats.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paper



SOBRE L'AUTOR

Articles relacionats