Lleida
10-21° C (pluja)
97% 26 km/h


Corbyn demanarà al nou primer ministre "tory" un altre referèndum del "brexit"El líder laborista diu que la seva formació defensaria la permanència a la Unió Europea.


El líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, reclamarà al pròxim primer ministre conservador, que es coneixerà el 23 de juliol, que sotmeti a un nou referèndum el seu acord de "brexit" i ha avançat que, si això succeeix, la seva formació defensaria la permanència a la Unió Europea (UE).

En una carta a les bases després d'una reunió avui de la directiva laborista, Corbyn va revelar la nova posició del partit, fruit de llargues deliberacions internes accelerades pel recent patacada a les eleccions europees i la pressió dels sindicats.

Molt dividit des del plebiscit de 2016, quan va fer una campanya ambigua, el Laborisme s'ha debatut durant mesos per conciliar el sentir dels seus militants i diputats proeuropeus amb el d'un terç dels seus votants, que dóna suport a la sortida de la UE.

"Qui sigui que es converteixi en el nou primer ministre, ha de tenir la confiança sotmetre el seu acord, o la manca d'aquest, a una consulta popular", juntament amb l'opció de seguir a la UE que defensaria la seva formació, va escriure Corbyn.

"En aquestes circumstàncies, vull deixar clar que el Laborisme farà campanya per la permanència, davant d'una sortida sense acord o un pacte 'tory' que no protegeixi l'economia ni l'ocupació", afirma.

En la seva missiva, el socialdemòcrata, qüestionat sovint per l'ala dreta dels seus, adverteix no obstant això de que "cap desenllaç" del "brexit" resoldrà els problemes del Regne Unit, per al que "es necessiten unes eleccions generals".

Aconseguir aquests comicis seguirà sent la prioritat del primer partit de l'oposició quan el 24 de juliol debuti el futur cap del Govern, que serà ben Jeremy Hunt o el favorit Boris Johnson, segons decideixin en unes eleccions primàries dels militants del governant Partit Conservador.

Sobre el "brexit", els dos candidats a substituir Theresa May han avançat que, si guanyen, intentaran renegociar amb Brussel·les els termes de la retirada, però, si no ho aconsegueixen renegociar, tots dos estan disposats a sortir sense pacte.

Tampoc està clar que accedissin a la petició laborista de sotmetre la seva estratègia a un nou plebiscit, però això dependria també de la pressió exercida pels seus propis col·legues i la mateixa ciutadania.

El comitè nacional executiu (NEC, en anglès) laborista va acordar la seva postura després que dilluns cinc sindicats afiliats al partit consensuaran un pla d'acció en la mateixa línia.

El programa sindical, suposadament adoptat per la directiva, consisteix a defensar la permanència en el bloc en un hipotètic referèndum on es pugui triar també entre l'acord negociat pels conservadors i una sortida del bloc sense pacte.

Els sindicats també van acordar que, en el cas -preferido per tots- que hi hagués unes eleccions abans del "brexit" i guanyessin els laboristes, aquests haurien de negociar un nou pacte amb Brussel·les i sotmetre-ho a consulta dels ciutadans.

En aquest escenari, la posició de campanya del partit i dels seus diputats dependria "del tractat negociat", segons el document consensuat per les organitzacions de treballadors.

El bàndol pro-UE del Laborisme així com el Partit Liberal Demòcrata, que va avançar a les europees per la seva oposició a la sortida del bloc, li han retret avui a Corbyn que no hi hagi especificat quin seria el programa de la seva formació en cas d'uns comicis legislatius.

Aquest sector li reclama que es comprometi a celebrar un segon referèndum i a defensar la pertinença a la UE en qualsevol cas.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats