Lleida
8/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El 97% de les dones enquestades per l'Observatori Noctámbul@s ha patit violència sexual en contextos d'oci nocturnUn informe posa en relleu que el consum d'alcohol "responsabilitza" les dones de les agressions i, en canvi, "legitima" els homes que les cometen


El 97% de les dones que han participat en una enquesta de l'Observatori Noctámbul@s ha patit algun tipus de violència sexual en contextos d'oci nocturn. Aquest és un dels principals resultats del cinquè informe de l'observatori, un projecte de la Fundació Salut i Comunitat finançat pel Pla Nacional sobre Drogues del Ministeri de Sanitat. Entre altres tipus de violències, el 81,4% de les enquestades ha patit tocaments no consentits i el 44,7% ha estat víctima d'acorralaments. El document també posa en relleu que el consum d'alcohol en l'oci nocturn "culpabilitza" les dones que pateixen agressions i en canvi "legitima i desresponsabilitza" els homes que les cometen. "Això crea un clima d'impunitat que afavoreix l'exercici d'aquests violències", adverteix la coordinadora de Noctámbul@s, Ana Burgos.

Un 97,1% de les dones enquestades ha patit comentaris incòmodes de caràcter sexual per part d'homes en contextos d'oci nocturn. D'aquestes, la meitat els pateix sempre o molt sovint i la resta, algunes vegades. El 87% ha patit la insistència masculina davant d'una negativa; el 81,4%, tocaments; el 44,7%, acorralaments. Per a la coordinadora de Noctámbul@s, aquests resultats mostren que la violència cap a les dones és "estructural, absolutament freqüent, sistèmica". 

Les dades es van obtenir mitjançant una enquesta en línia i que van respondre 1.541 persones, el 73% de les quals dones, la majoria de Catalunya i Madrid. L'enquesta era oberta a tothom i per tant els participants es van autoseleccionar. Per això les autores de l'informe precisen que si bé les dades no són extrapolables al conjunt de la societat, sí que donen pistes de les tendències de les violències masclistes en l'oci nocturn. En el marc de l'informe 2017/2018 també van realitzar una anàlisi qualitativa de 30 entrevistes grupals en profunditat. 

L'informe també revela que les dones desenvolupen estratègies d'autocontrol de consum de drogues per evitar patir violències sexuals o que se les pugui responsabilitzar si en són víctimes. L'alcohol continua sent la droga que més es consumeix en contextos d'oci nocturn, tant entre els homes com entre les dones. Un 18% dels homes que van participar a l'enquesta hauria invitat a consumir alguna droga a una altra persona, bàsicament dones, amb la finalitat d'acabar tenint-hi relacions sexuals. En el cas de les dones, un 6% va afirmar haver realitzat aquesta pràctica. 

Una de cada cinc dones, violada

Una de cada cinc dones que va respondre l'enquesta, concretament un 22,5%, ha estat violada, amb o sense força física, en algun context d'oci nocturn. L'enquesta també mostra que un 17,5% de les dones ha estat violada en l'últim any sense que l'agressor hagi utilitzat la força física i que, en alguns casos, aquesta situació es repeteix amb freqüència. Noctámbul@s vol trencar amb la imatge del perfil de l'agressor "prototípic" i "començar a problematitzar les actituds masclistes dels homes que surten de festa", recull l'informe. 

Segons la percepció de les enquestades, els seus agressors havien consumit "molt" en el 38% dels casos; en la resta, "poc" o "gens". Pel que fa al propi consum, en un 8% dels casos havien consumit "molt i no tenien capacitat de reacció"; en un 37% havien consumit "molt" però tenien capacitat de reacció i en 55% restant, havien consumit "poc" o "gens". Des de l'observatori posen l'accent en aquestes dades perquè, d'entrada, "desmunten el mite que afirma que la majoria d'agressions són exercides sota l'efecte de les drogues". En segon lloc, Burgos apunta com a hipòtesi que el baix consum registrat entre les dones podria mostrar que algunes d'elles el van ocultar per evitar ser "culpabilitzades" i "responsabilitzades" de l'agressió que van patir. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats