Lleida
10-19° C (pluja)
97% 26 km/h


El Govern acorda iniciar actuacions legals per reclamar a l’Estat els ingressos del 2019L’executiu considera que es vulnera la llei de les obligacions financeres


La Generalitat va acordar ahir iniciar accions legals contra el govern espanyol per l’impagament d’una part dels recursos del sistema de finançament que el ministeri d’Hisenda havia de transferir a la Generalitat aquest 2019. 

Aquest acord és el pas previ a la presentació d’un recurs contenciós-administratiu. El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ja va avançar el 21 d’agost que el Govern prendria aquesta mesura avui, durant el primer Consell Executiu del nou curs polític. 

L’executiu de Quim Torra considera que el govern espanyol en funcions vulnera la llei en incomplir les seves obligacions financeres envers la Generalitat.

Tal com va explicar la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa d’ahir dimarts, al migdia, l’executiu considera que la Moncloa està incomplint les responsabilitats financeres envers la Generalitat que fixa la llei 22/2009, reguladora el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d’autonomia. 

D’acord amb la llei, l’Administració General de l’Estat està “obligada” a fer efectius els lliuraments a compte (bestretes) perquè les comunitats puguin fer front a les seves obligacions legals, i aquests lliuraments s’han d’actualitzar en funció de l’evolució prevista de la recaptació. 

Malgrat que el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 va ser rebutjat, el seu l’avantprojecte sí que va ser aprovat pel Consell de Ministres, raó per la qual es compleix el requisit establert a la llei 22/2009 perquè les bestretes es facin efectives. 

Tanmateix, a hores d’ara la bestreta del 2019 no ha estat actualitzada, el que comporta un “perjudici” per a la tresoreria de la Generalitat, segons insisteix l’executiu de Torra.

Per altra banda, els recursos retinguts s’eleven a 1.317 M€, que inclouen 874 M€ corresponents a l’actualització de la bestreta per la millor recaptació tributària de l’any 2019 i 443 M€ procedents d’un canvi normatiu en la gestió de l’IVA que Hisenda va introduir l’any 2017 i que va provocar una pèrdua per a les comunitats equivalent a la recaptació d’un mes. 

Aquest deute s’hauria d’haver retornat l’any 2019, amb la liquidació de l’IVA de l’exercici 2017.

A la roda de premsa, Budó va criticar que el govern de l’Estat projecti els seus “problemes interns” a la resta d’administracions.

Per acabar de concloure, Budó va explicar que Galícia i Castella i Lleó han informat a la Generalitat que també emprendran accions legals contra l’Estat. 

A més, va concretar que el Govern pretén presentar “en els propers dies” el contenciós administratiu.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats