Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El Govern admet que el Brexit sense acord pot crear desordres i desproveïmentL'Eurocambra no aprovarà cap acord sense salvaguarda per a Irlanda


Un Brexit sense acord podria provocar desordres públics al Regne Unit, desproveïment de medecines, i un augment en el preu dels aliments i el combustible, segons una anàlisi de riscos que va divulgar aquest dimecres el Govern britànic.

L'Executiu es va veure obligat a revelar aquest document, fins ara secret, arran d'una votació al Parlament que va guanyar l'oposició el passat dilluns. Les cinc pàgines que es van desvetllar anticipen què passaria en el "pitjor escenari possible raonable" si el Regne Unit abandonés la Unió Europea el 31 d'octubre sense haver pactat abans les condicions de sortida amb Brussel·les.

En aquest supòsit, l'intercanvi de mercaderies a través del Canal de la Mànega es reduiria fins a un 40% del flux actual des del primer dia, i les friccions comercials substancials en els ports es podrien mantenir "fins a sis mesos".

La majoria de les medicines que arriben al Regne Unit ho fan a través dels ports del canal de la Mànega, el que les converteix en un producte "particularment vulnerable" als bloquejos que podria ocasionar un Brexit dur.

Sobre l'alimentació, el Govern preveu que decreixeria la disponibilitat d'alguns productes frescos, així com el d'alguns elements "crítics" per a la indústria, com a ingredients bàsics, químics i envasos.

Aquests factors no portarien a una manca d'aliments per a la població, però "reduiran la disponibilitat i la varietat de productes". També s'incrementarien els preus, cosa que "pot impactar a grups vulnerables".

D'altra banda, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va advertir ahir, que l'Eurocambra no aprovarà cap acord del Brexit sense la salvaguarda per a Irlanda que el Regne Unit busca eliminar del text, i va confirmar que Brussel·les no ha rebut encara propostes " factibles "des de Londres per substituir-la. "No hi haurà un acord sense una salvaguarda (per a Irlanda). Aquesta és la nostra posició clau. Si no volen parlar sobre això, vol dir que no volen parlar en absolut i que no hi ha res del que parlar ", ha tancat Sassoli en una roda de premsa a Brussel·les.

L'acord de sortida de l'Brexit, bloquejat en tres ocasions pel Parlament britànic, necessita també el vistiplau del Parlament Europeu, que vincula la seva validació a que s'assegurin els objectius de la polèmica salvaguarda a la qual s'oposa el Govern de Boris Johnson.

En una resolució que aprovarà el ple de l'Eurocambra la setmana que ve a Estrasburg se subratlla que l'acord del Brexit que va negociar Brussel·les amb la predecessora de Johnson, Theresa May, és "just i equilibrat", alhora que respectuós.

 

Boris Johnson nega haver "mentit" a Isabel II

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va negar haver "mentit" a la reina Isabel II en sol·licitar la seva autorització per a procedir a la suspensió del Parlament, després que la Justícia escocesa declarés "il·legal" la seva decisió. Aconsellada pel líder "tory", la sobirana britànica va confirmar la controvertida decisió de clausurar l'activitat parlamentària des del passat dimarts fins al 14 d'octubre, en un moment crític en la política nacional per la proximitat amb el Brexit, el proper 31 d'octubre . Preguntat en un acte si "mentir" a Isabel II quan va sol·licitar el permís, va respondre: "Absolutament no".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats