Lleida
21/34° C (sol)
97% 26 km/h


El Govern espanyol crearà un impost per als envasos de plàstic de només un úsA partir del 2021 es prohibirà l’entrada al mercat d’estris com coberts o plats fets d’aquest material


Els envasos de plàstic d’un sol ús seran gravats fiscalment, ha anunciat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, després d’aprovar el Govern una norma que limitarà durament aquests productes i el text endureix el règim sancionador en tema de residus.

El Consell de Ministres va donarllum verda a l’avantprojecte de llei de Residus i Sòls Contaminats que inclou el repte de posar límit als plàstics d’un sol ús, l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular per retallar el 15% la generació de residus a 2030 i un reial decret que millora el control de trasllats dels residus.

Durant la roda de premsa posterior a Consell de Ministres, Ribera va explicar que per als recipients de plàstic d’un sol ús, el tipus impositiu del nou impost indirecte serà de 0,45 euros per quilogram d’envàs, i s’estima una recaptació de prop de 724 milions d’euros. En aquest punt, la ministra va ressaltar que a Espanya, el nivell de pressió fiscal associat al medi ambient està “significativament per sota”, lluny de l’entorn del 2,5% de PIB, i per tant, la tributa-ció proposta en l’avantprojecte de llei “pot ser una bona opció”.

Entre els productes de plàstic d’un sol ús subjectes a reducció hi ha els gots per a begudes, inclosos les tapes i taps i els recipients per a aliments, caixes, amb o sense tapa, destinats al consum immediat, in situ o per emportar i, que se solen consumir en el propi recipient. Per a aquests productes, Ribera va avançar que s’ha d’aconseguir en 2026 una reducció del 50% en la seva comercialització i el 2030 del 70%, tots dos respecte al 2022.

Ribera ha subratllat que, a partir de 2023, quedarà prohibida la seva distribució gratuïta cobrant un preu per cada un dels productes de plàstic lliurats al consumidor, diferenciant en el tiquet de ven-da. L’avantprojecte limita la comercialització, i a partir de 2021, es prohibirà la introducció en el mercat de bastonets de cotó, excepte si entren en l’àmbit sanitari, coberts (forquilles, ganivets, culleres, escuradents), plats, palletes i agitadors de begudes.

Pel que fa a les ampolles de plàstic, la titular d’medi ambient va subrat-llar que es regularan objectius de recollida separada en dos horitzons: el 2025 es recollirà separadament al 77% en pes, respecte a l’introduït al mercat, i en 2029 el 90%. Amb el propòsit de disminuir els envasos, les administracions públiques reduiran el consum d’aigua embotellada amb fonts d’aigua potable i en envasos reutilitzables, mentre que el sector de l’hostaleria oferirà als consumidors, clients o usuaris la possibilitat d’aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a l’oferta de l’establiment.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats