Lleida
17-33° C (sol)
97% 26 km/h


El parlament britànic rebutja per segon cop el pla de May pel Brexit tot i els canvis pactats en les últimes horesWestminster aboca el Regne Unit a un possible ajornament de la data de sortida de la UE més enllà del 29 de març


El parlament britànic ha rebutjat per segon cop el pla de Theresa May pel Brexit tot i els canvis pactats en les últimes hores amb Brussel·les. En una votació decisiva a la Cambra dels Comuns quan queden poc més de dues setmanes per la sortida del Regne Unit de la UE, 391 diputats han tombat el text que estableix les condicions per la sortida britànica del club de forma consensuada amb la UE. És el segon cop que May fracassa en el seu intent d'obtenir l'aval de la cambra a l'Acord de Retirada, com ja va passar al gener. Aquest cop, però, els diputats han rebutjat també les provisions pactades en les últimes hores per May amb Brussel·les.

Segons la primera ministra britànica, les noves provisions ofereixen "garanties legals" en relació al pla de contingència irlandès, el principal escull per aconseguir la llum verda a Westminster.

“Lamento profundament la decisió que la Cambra ha pres, continuo pensant que el millor escenari és de llarg que el Regne Unit abandoni la UE de forma ordenada amb un acord, i l’acord que hem negociat és el millor i l’únic possible”, ha afirmat May després de conèixer el resultat de la votació.

Després del rebuig a l'acord, els diputats votaran aquest dimecres sobre la possibilitat d'un Brexit sense acord, escenari que previsiblement rebutjaran per evitar una sortida caòtica. L'última votació de la setmana serà dijous, quan els diputats decidiran si opten per ajornar el Brexit a través de l'extensió de l'article 50.

"Votar per una extensió o una sortida sense acord no soluciona els problemes als quals fem front ara", ha advertit May. 

La primera ministra britànica també ha avisat que la UE voldrà saber “què fer amb una extensió”. “La Cambra haurà de respondre si vol revocar l’article 50 o tenir un segon referèndum”, ha afegit.

Per la seva banda, el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha assegurat que el pla de May "és mort" i ha quedat clar que "no té el suport" de la cambra.

Tot plegat, quan només queden poc més de dues setmanes per la data oficial de sortida del Regne Unit de la UE, el pròxim 29 de març, i després de l'avís per part del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que "no hi haurà terceres oportunitats".

Brussel·les lamenta el rebuig de Westminster a l'acord pel Brexit: "La UE ha fet tot el que podia"

El cap negociador dels 27 pel Brexit, Michel Barnier, ha lamentat el rebuig, per segon cop, de Westminster a l'acord de sortida del Regne Unit de la UE consensuat entre Londres i Brussel·les. Després de la derrota de Theresa May a Westminster, Barnier ha assegurat que "la UE ha fet tot el que podia per ajudar a aconseguir l'aval a l'Acord de Retirada". "L'estancament només es pot resoldre al Regne Unit. Les nostres preparacions per una sortida sense acord són més importants ara que mai", ha afegit el francès.

Des de la Comissió Europea expressen "decepció" pel fet que el govern britànic no hagi aconseguit "garantir una majoria" de suport tot i les "garanties legals" pactades sobre el pla de contingència irlandès en les últimes hores per facilitar a May el tràmit parlamentari a Londres.

"Després de les garanties addicionals proveïdes per la UE al desembre, al gener i ahir, no hi ha res més que puguem fer", ha dit un portaveu de l'executiu de Juncker. A Brussel·les, ha indicat el portaveu, els 27 continuen defensant l'Acord de Retirada, que inclou el pla de contingència per evitar una frontera dura a l'illa d'Irlanda.

"Amb només 17 dies pel 29 de març, els resultats d'avui incrementen de forma significativa les possibilitats d'un Brexit sense acord o que no hi hagi Brexit. Per la nostra banda, la UE continuarà amb les preparacions en cas d'un no acord i per garantir que estem a punt per a tots els escenaris", ha argumentat.

Per altra banda, el portaveu comunitari també ha matisat que si s'opta per un ajornament del Brexit, els 27 estan "preparats" per considerar-ho i decidir-ho per unanimitat. "Els 27 decidiran, donant prioritat a la necessitat de garantir el funcionament de les institucions i tenint en compte els motius i la durada d'una possible extensió", ha conclòs.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats