Lleida
17/32° C (sol)
97% 26 km/h


Erdogan anuncia l'inici de l'ofensiva militar contra els kurds a SíriaEl president ha precisat que l'operació es dirigeix ??tant contra el grup gihadista Estat Islàmic (EI) com contra les milícies kurdosirias unitats de protecció Popular (YPG)


Turquia ha iniciat, sota el nom de "Operació Font de Pau", l'ofensiva militar a Síria contra les milícies kurdosirias, va anunciar aquest dimecres a Twitter el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

"Les Forces Armades turques han iniciat, juntament amb l'Exèrcit Nacional Sirià, l'operació 'Font de Pau' al nord de Síria", ha indicat el president turc a la xarxa social, utilitzant el nou nom de les milícies sirianes aliades de les tropes turques i anteriorment conegudes com "Exèrcit Lliure de Síria".

Erdogan va precisar que l'operació es dirigeix tant contra el grup gihadista Estat Islàmic (EI) com contra les milícies kurdosirias unitats de protecció Popular (YPG), que dominen el nord-est de Síria, i que havien rebut fins aquesta setmana el suport dels Estats Units.

"Preservarem la integritat territorial de Síria i alliberarem a les comunitats locals de les urpes dels terroristes", ha afegit el mandatari, en referència al YPG.

Alhora, caces turcs han començat a bombardejar la ciutat de Ras al Ain, al nord-est de Síria, en el que semblen els preparatius per a l'ofensiva terrestre.

La cadena CNNTürk mostra en directe la imatge de columnes de fum procedents de la ciutat fronterera, controlada per les YPG, i assegura que se sent un continu sobrevol de caces.

Moments després, l'agència oficialista turca Anadolu va informar sobre trets d'artilleria turca des del municipi fronterer de Akçakale contra la localitat siriana de Tel Abiad, situada 100 quilòmetres a l'oest de Ras al Ain.

La premsa turca indica que els atacs d'artilleria i aviació serveixen per afeblir les defenses de l'YPG i s'espera que les tropes turques creuin la frontera aquesta mateixa nit.

L'ofensiva es va iniciar poc després que Erdogan agraís en una conversa telefònica al seu homòleg rus, Vladímir Putin, el seu "posició constructiva" davant l'ofensiva.

Poc després dels primers bombardejos, el mandatari va informar també als principals partits de l'oposició i al president del Parlament sobre l'ofensiva.

Des de 2012, el Parlament renova cada any a l'octubre una moció que autoritza el Govern a intervenir militarment fora de les fronteres turques, i ahir mateix es va tornar a prorrogar aquesta autorització per un any.

Turquia aspira a controlar una franja adjacent a la frontera siriana de 32 quilòmetres d'ample i 480 de llarg, des del Eufrates fins a l'Iraq, un territori fins ara dominat per les YPG, que han establert una administració local de facto que preocupa Ankara.

Turquia considera terroristes a les YPG -aliades dels EUA en la lluita contra el EI- pels seus vincles amb el grup armat PKK, actiu en sòl turc.

La resta del nord de Síria, des del Eufrates fins al Mediterrani, ja està sota control de tropes turques, després de l'operació 'Escut de l'Eufrates' al nord d'Alep el 2016, i 'Branca d'olivera', en l'enclavament kurd de Afrin , el 2018.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats