Lleida
13/26° C (sol)
97% 26 km/h


Forts tremolors sacsegen la capital de Croàcia, causant danys materials i feritsMilers de ciutadans van sortir pel pànic als carrers, fins i tot pacients dels hospitals


Dos forts tremolors, amb magnituds d'entre 5,0 i 5,5 graus en l'escala de Richter, van causar aquest diumenge pànic a Zagreb, greus danys materials i 17 ferits, tot això, enmig del confinament ciutadà imposat per les autoritats de Croàcia contra l'expansió del coronavirus.

El primer sisme, el més fort, va treure als habitants de la capital croata dels seus llits a les 06.24 hora local (05.24 GMT), seguit pel segon tremolor uns 40 minuts més tard. Al llarg del dia es van sentir diverses rèpliques més, encara que totes més lleus i sense causar més danys.

Milers de ciutadans van sortir pel pànic als carrers, també molts pacients dels principals hospitals que estan atenent persones amb infeccions de COVID-19. Una clínica de maternitat va decidir realitzar els parts previstos per avui en ambulàncies a l'aire lliure, mentre que desenes de mares amb nadons van sortir a l'exterior, fins i tot amb les incubadores, enmig de temperatures de tot just 4 graus.

Uns 70 edificis de la capital van patir danys greus i entre els ferit destaca una jove de 15 anys que es troba ingressada en estat crític, han assenyalat les autoritats.

La catedral de Zagreb, l'edifici més alt de la ciutat, va patir danys en la seva torre, la punta es va trencar i va impactar just al davant de l'habitatge del cardenal i arquebisbe de Zagreb, Josip Bozani?. A la tarda, les autoritats van advertir els ciutadans de tenir cautela als seus habitatges ja que en nombrosos llocs seguia caient trossos de sostre i altres estructures.

Segons les autoritats croates, l'epicentre del tremolor va ser a 7 quilòmetres a nord de Zagreb, a una profunditat de tan sols 10 quilòmetres, el que explicaria els forts danys en nombrosos edificis de centre de la ciutat. El sisme va ser sentit amb força també a la veïna Eslovènia i al sud d'Àustria.

Més de 200 soldats de l'exèrcit croat van ser enviats a les zones més afectades per retirar la runa, mentre que especialistes en estàtica i arquitectes van revisar els edificis més afectats, entre ells, el Parlament de Croàcia, que va patir greus danys, per la qual cosa s'ha prohibit entrar al seu interior.

El primer ministre croat i actual president de torn de la Unió Europea (UE), Andrej Plenkovic, va dir que el terratrèmol d'avui "va ser el més greu a Croàcia dels últims 140 anys".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats