Lleida
18-24° C (pluja)
97% 26 km/h


Gairebé 50 morts en tirotejos "terroristes" en dues mesquites a Nova ZelandaL'agressor, que vestia roba militar i hauria publicat en les xarxes socials un manifest amb qualificatius pejoratius contra els musulmans, podria ser Brenton Tarrant, un ciutadà australià.


Nova Zelanda viu avui el seu "dia més ombrívol" després dels atacs contra dos mesquites a Chrischurch en què van morir almenys 49 persones i pels quals ha estat acusat un sospitós, pel que sembla 1 supremacista blanc d'origen australià.

"És clar que això només pot ser descrit com un atac terrorista. Pel que sabem, sembla haver estat ben planejat", va dir la primera ministra, Jacinda Ardern, en una compareixença transmesa en directe des de Wellington, en la qual va expressar "la condemna més fort possible contra la ideologia "dels responsables.

En els atacs, que es van produir a plena llum del dia i en moments en què els centenars de musulmans realitzaven l'oració dels divendres, van morir 41 persones a la mesquita d'Al-Noor, molt a prop del Jardí Botànic, i altres 7 a la mesquita de Linwood, a uns 6,5 quilòmetres a l'est de la primera.

Una altra persona va morir després en un hospital de la ciutat on es atén unes 48 persones ferides de bala, entre ells nens.

L'atac d'Al Noor va ser transmès en vídeo durant 17 minuts per l'atacant i en les imatges es veu com l'individu recorre les habitacions de la mesquita i dispara a boca de canó amb armes semiautomàtiques contra persones indefenses.

"Hi havia un banc, vaig posar la meitat del meu cos sota i les meves cames van quedar fora, intentant que semblés que no respirava i ell va canviar els carregadors set vegades .... Es va anar als diferents compartiments i va disparar per tot arreu", va dir Farid Ahmed a la premsa.

L'equip nacional de criquet de Bangla Desh va escapar il·lès al tiroteig en una de les dues mesquites perquè "l'atac va ocórrer abans que arribessin al lloc", va dir a Efe el director executiu de la Junta de criquet masculí de Bangla Desh, Nizamuddin Chowdhury.

L'agressor, que vestia roba militar i hauria publicat en les xarxes socials un manifest amb qualificatius pejoratius contra els musulmans, podria ser Brenton Tarrant, un ciutadà australià de 28 anys d'edat de la localitat de Grafton.

Però el comissionat de la Policia neozelandesa, Mike Bush, es va negar a identificar a l'atacant, a l'limitar-se a dir que "té gairebé trenta anys i compareixerà davant els tribunals demà" per respondre a càrrecs per assassinat per cadascuna de les víctimes.

Les autoritats no han donat informació sobre el tiroteig en Linwood i fins i tot Bush, en ser preguntat si una persona és responsable dels dos atacs, es va limitar a dir: "una persona ha estat acusada i no seria apropiat donar detalls ara".

El que sí que s'ha confirmat és la detenció de quatre persones armades, tres d'elles presumptament vinculades a l'atac, que inclou l'australià, i una altra que va ser posada en llibertat.

Cap d'aquestes persones era a la llista de sospitosos de Nova Zelanda.

La Policia va trobar armes de foc a les mesquites i dos explosius en dos vehicles vinculats als atacs, un dels quals ha estat desactivat.

Després dels tirotejos, la plàcida ciutat de Christchurch, que va quedar devastada i 2011 per un poderós terratrèmol que va matar 185 persones, va quedar temporalment sota una ordre de confinament, alhora que es va elevar l'alerta de seguretat de baixa a alta en tot el país.

Ara ja "no hi ha altres amenaces des que vam respondre a aquests incidents", va afirmar Bush a la nit, quan es refereix a aquests atacs que es presumeixen motivats per idees supremacistes blancs.

La cap del Ejecutvio va dir que el seu país va ser blanc d'aquests atacs pels seus valors de tolerància, multiculturalitat i respecte cap als altres.

"Representem la diversitat i la compassió, una llar per a aquells que comparteixen els nostres valors, un refugi per a aquells que ho necessiten. I aquests valors no seran apallissats per aquests atacs. Som una nació orgullosa de més de 200 orígens ètnics i 160 llengües", emfatitzar la mandatària.

Enmig de l'horror i les condemnes internacionals, entre elles les del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Christchurch fa fosc de dol després del "dia més ombrívol" des de 1943, quan 48 japonesos van morir en un motí en un camp de presoners de guerra.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats