Lleida
8/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Investiguen la segona mort d'un home per listeriosi i són ja 186 els casos a AndalusiaImmobilitzen carn de l'empresa Magrudis, distribuïda com a marca blanca


El nombre d'afectats per listeriosi a Andalusia ha augmentat en 25 persones, fins als 186 malalts, dels quals 99 estan hospitalitzats, entre ells 31 embarassades, tres més que ahir, i s'investiga la mort d'un home de 72 anys, malalt terminal de càncer, que va donar positiu per listèria.

El doctor José Miguel Cisneros, portaveu de la Junta d'Andalusia per aquest brot de listeriosi, va facilitar aquestes dades que reflecteixen un augment de 17 hospitalitzats, la majoria a Sevilla.

Cisneros també va informar de la mort ocorregut ahir al matí d'un home de 72 anys, malalt terminal de càncer de pàncrees, que va ingressar el passat dia 10 amb un episodi de febre i que va donar positiu en contagi per listèria. El doctor va aclarir que fins que no es realitzin les anàlisis moleculars no es podrà dirimir si la seva mort està relacionat amb el brot de listeriosi.

A l'UCI continuen ingressats 4 pacients i no s'han donat nous ingressos hospitalaris de nounats. Més del 80 per cent dels malalts i hospitalitzats per aquesta crisi sanitària se segueixen concentrant a Sevilla, segons Cisneros, que va advertir en roda de premsa que el brot es troba en una fase inicial de la qual no es poden extreure conclusions. Sí que va avançar que l'anàlisi provisional de la corba epidèmica apunta que el període d'incubació d'aquest brot de listeriosi, el temps que passa entre la ingesta de l'aliment contaminat i l'aparició dels símptomes, és de tres dies, "molt més curt de l'habitual", ha remarcat. També es desprèn de l'anàlisi inicial d'aquesta crisi sanitària que s'ha caracteritzat per "un començament explosiu", amb una caiguda dels afectats "després de la retirada de l'aliment contaminat", ordenada el 15 d'agost.

Immobilitzen carn de l'empresa Magrudis, distribuïda com a marca blanca

Una "petita quantitat de carn" de l'empresa Magrudis que havia estat comercialitzada com a marca blanca s'ha immobilitzat "de manera cautelar", han informat aquest divendres l'Ajuntament de Sevilla i la Junta d'Andalusia.

La partida va ser distribuïda per l'empresa Martínez León, de Sevilla, que ara s'analitzarà per comprovar si està contaminada, han explicat en una roda de premsa el delegat de Salut del consistori de Sevilla, Juan Manuel Flores, i el sotsdirector general de Protecció de la Salut de la Junta, Jesús Peinado.

Flores ha indicat, així mateix, que les anàlisis "preliminars" realitzats a tots els productes de Magrudis, de Sevilla, on es va originar el brot de listeriosi, han donat positiu a aquest bacteri en les especialitats de llom al xerès i llom al pebre.

Les anàlisis es van realitzar el 20 d'agost i encara no són definitius.

Flores i Peinado han informat també que s'ha immobilitzat "de manera cautelar" una "petita quantitat" de carn de Magrudis que s'havia comercialitzat com a marca blanca per l'empresa Martínez León.

Els serveis municipals van ser informats el 21 d'agost que un comerç de Brenes podria estar venent carn contaminada.

Funcionaris municipals van comprovar que l'empresa Martínez León estava tancada per vacances, encara que van aconseguir contactar amb alguns dels seus responsables, que han ajudat al fet que els inspectors hagin pogut entrar aquest matí a les dependències i immobilitzar una "escassa" partida de carn de la signatura Magrudis que es comercialitzava com a marca blanca.

També s'ha identificat als clients que podrien haver rebut aquesta carn, perquè la retirin de la venda.

"Es tracta d'unes mesures cautelars, en ser una carn distribuïda per Magrudis, perquè no tenim confirmat que la carn estigui contaminada", ha recalcat Flores.

Pel que fa a les partides de carn mechada "la metxa", Peinado ha destacat que s'ha identificat a tots els clients que la van comprar, de manera que, segons la seva opinió, ja no deu haver consum, perquè "no ha d'estar en el mercat i si ho està, serà en llocs molt excepcionals "

Inspectors de la Junta d'Andalusia i l'Ajuntament de Sevilla estan realitzat "una verificació personal que la mercaderia s'ha retirat", ha afegit.

FACUA demana la dimissió del conseller de Salut andalús per la crisi de 'La Mechá' i es querella contra el fabricant

FACUA ha demanat la dimissió del conseller de Salut de la Junta d'Andalusia, Jesús Aguirre (PP), per la crisi de la carn 'La Mechá', fabricada per Magrudis. L'ONG retreu al conseller que defensés la "magnifica feina" de l'empresa i, en canvi, ara s'hagi sabut que el fabricant de la carn entatxonada que ha provocat el brot de listeriosi havia ocultat a la Junta que tenia una segona marca amb què distribuïa el producte.

El vicepresident de l'entitat i representant de la federació andalusa, Rubén Sánchez, recorda que el brot "ja ha provocat dos morts, dos avortaments i desenes d'hospitalitzats". En aquest sentit, l'ONG ha impulsat una plataforma d'afectats que suma ja 175 adhesions i ha anunciat la presentació d'una querella contra Magrudis per un delicte contra la salut pública.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats