Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Iran intercanvia presos amb França i aconsegueix evitar una extradició als EUAMacron demana que es faci el mateix "immediatament" amb la científica Fariba Adelkhah


Iran i França han intercanviat dos presos -l'acadèmic gal Roland Marchal i l'enginyer iranià Jalal Ruholahneyad-, segons ha informat aquest dissabte el poder judicial iranià, que recentment ha donat a més permís penitenciari a altres estrangers detinguts al país.

Marchal, detingut a l'Iran el juny de l'any passat, va ser alliberat després de ser commutada la pena de cinc anys de presó a la qual havia estat condemnat per "actes contra la seguretat nacional", va explicar el comunicat del Poder Judicial.

L'investigador, diplomat en Ciències Socials i especialitzat en conflictes a l'Àfrica subsahariana, va ser lliurat ahir a l'Ambaixada francesa a Teheran i, d'acord a la Presidència gala, tornarà a França avui, dissabte.

El president francès, Emmanuel Macron, va celebrar aquest dissabte l'alliberament de Marchal i va exhortar Teheran a fer el mateix "immediatament" amb l'antropòloga iranofrancesa Fariba Adelkhah, detinguda el juny de 2019 per la Guàrdia Revolucionària i acusada d'espionatge.

A canvi de Marchal, les autoritats franceses van posar en llibertat a l'iranià Ruholahneyad, un enginyer iranià que va arribar ahir a Teheran i que anava a ser extradit als Estats Units. Les autoritats iranianes van aconseguir així que no es complís l'ordre d'extradició aprovada per la Cort de Cassació francesa contra Ruholahneyad, que va ser arrestat a l'aeroport de la ciutat de Niça al febrer de 2019.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats