Lleida
8/22° C (boira)
97% 26 km/h


La crisi de l'Open Arms aguditza la tensió entre Espanya i ItàliaMentre Calvo, Robles i Salvini polemitzen en públic, 107 persones continuen a bord del vaixell sense una solució ràpida


Proactiva Open Arms va suggerir ahir que les 107 persones que porta a bord prenguin terra a Catània i d'allà siguin transportades a Espanya en avió davant la impossibilitat de continuar navegant cap a les costes de Balears.

La crisi de l'Open Arms, que manté a més de 100 persones bloquejades al mar des de fa 18 dies, ha aguditzat la tensió entre els governs d'Espanya i Itàlia i d'aquests amb l'ONG, que segueix veient inviable la possibilitat de salpar a les Balears i ha proposat traslladar els immigrants en avió.

Un dia després que l'Executiu oferís per primera vegada un port des que es va desencadenar aquesta crisi el passat 1 d'agost, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, acusa Itàlia de "saltar-se les lleis" i contravenir "totes les normes", pel que ha deixat la porta oberta a denunciar els seus responsables davant el Tribunal Internacional de Drets del Mar d'Hamburg.

No obstant això, Calvo també dirigeix ??les seves crítiques a l'ONG, suggerint que va tenir l'oportunitat d'atracar a Malta després que el Govern estigués treballant "tot el temps" en aquesta alternativa i, però, no ho va fer. Calvo considera que l'actuació del Govern ha estat exemplar: "Què més podem fer?", S'ha preguntat.

El vaixell suma avui 19 dies al mar esperant un port segur, els últims quatre fondejant a tan sols 800 metres de l'illa italiana de Lampedusa, que és on insisteix que ha de atracar; no obstant això, ahir es va mostrar oberta a acceptar l'última oferta del Govern d'anar a Palma o Maó si Itàlia i Espanya "posen els mitjans necessaris" per garantir la seguretat i l'èxit.

Especialment dura amb els responsables italians ha estat la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va acusar el titular d'Interior d'aquest país, Matteo Salvini, d'haver fet fracassar l'Operació Sophia al mar Mediterrani per les seves polítiques "xenòfobes" i la seva actitud "inconcebible" amb aquest vaixell.

Robles descarta la continuïtat d'aquesta operació militar que actua des de 2015 a la Mediterrània per controlar el tràfic de persones després de posar-se en contacte per videoconferència amb 22 tropes espanyoles que treballen en missions de pau a l'estranger. Mentrestant, Salvini es tornava a preguntar a les seves xarxes "Per què l'Open Arms no va a Espanya? En 18 dies anaven i venien d'Eivissa i Formentera tres vegades, per a ells aquesta és una batalla política ". I, entre tots dos, el director i fundador de Proactiva Open Arms, que a Twitter escrivia: "Podem rescatar i atendre 163 persones a bord durant 2 setmanes, podem defensar els seus drets davant les institucions pertinents, podem suportar l'atac mediàtic de dos governs i de la seva propaganda populista, però només som una ONG esgotant els nostres limitats recursos ".

Per la seva banda, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, va demanar a Pedro Sánchez "coordinació i cortesia institucional" a l'hora d'oferir ports de la seva comunitat que no va tenir quan va proposar en un primer moment el d'Algesires, i Pablo Casado tornar a parlar del "efecte crida" per a les "màfies" que trafiquen amb persones migrants.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats