Lleida
10-19° C (pluja)
97% 26 km/h


La tempesta de Vilanova i la Geltrú és la pitjor de les últimes dècadesMés d’un centenar d’arbres caiguts, palmeres enmig del carrer i establiments inundats deixen un paisatge “desolador”


El temporal de vent i pluja que ahir a la matinada va caure al Garraf ha provocat nombroses destrosses a carrers i finques particulars. Un dels municipis més afectats ha estat Vilanova i la Geltrú, on l’Ajuntament assegura que la tempesta ha causat les pitjors destrosses de les últimes dècades. 

Més d’un centenar d’arbres caiguts, desenes de palmeres tombades enmig del carrer i diversos establiments tancats per inundació protagonitzen un paisatge que el govern municipal ha definit com a “desolador”. Ahir, l’executiu va preveure concretar el recompte dels desperfectes en una reunió amb els caps de servei d’emergències en què s’estudiarà la petició d’ajudes a altres administracions.

L’aiguat va sorprendre la ciutat amb prop de 50 litres per metre quadrat caiguts entre les 3.30 h i les 4 h, segons ha detallat l’alcalde accidental de Vilanova, Jordi Medina. La pluja, a més, va anar acompanyada d’un fort vent que va arrasar bona part dels carrers, especialment a la zona marítima. 

Segons el primer recompte del consistori, hi ha hagut més d’un centenar d’arbres caiguts, una vintena de palmeres també tombades a terra, desenes de carrers tallats i la circulació interrompuda a la majoria de passos sota la via. També han quedat malmeses unes canonades d’aigua i gas d’un carrer cèntric de la ciutat, s’han constatat danys als patis de diferents escoles i a pistes esportives públiques, i hi ha hagut desperfectes als xiringuitos de les platges. 

“Hem doblat el personal de neteja de la via pública per atendre aquesta catàstrofe”, ha afirmat Medina, que ha assegurat que feia, com a mínim, més de 20 anys que la ciutat no patia unes destrosses generals d’aquesta magnitud a causa d’un temporal. L’alcalde accidental ha lamentat que la tempesta també ha afectat diverses propietats privades, tant pel que fa a despreniment de cornises com a inundacions a botigues i restaurants, sobretot a la façana marítima. Davant aquesta situació, el govern preveu reunir-se “amb caràcter urgent” per avaluar tots els danys amb més concreció, recopilant les dades de tots els serveis d’emergències. A part de quantificar el cost de les destrosses, l’executiu valorarà també la possibilitat de demanar ajudes a altres administracions “per restablir l’ordre a la ciutat, com a principal prioritat”. Preguntat per la petició de la declaració de zona catastròfica, Medina ha demanat prudència i ha dit que “no es descarta res”. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats