Lleida
3/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L'abat de Montserrat torna a demanar perdó a les víctimes d'abusos sexuals i descarta deixar el càrrecJosep Maria Soler es compromet a millorar els mecanismes de protecció de menors


El pare abat, Josep Maria Soler, seguirà al capdavant de l'Abadia de Montserrat. Malgrat que un dels denunciants dels abusos sexuals, Miguel Hurtado, n'hagi demanat la dimissió, en entrevistes a 'TV3' i 'La Vanguardia' ha deixat clar que compta amb el suport de la Santa Seu. Durant la seva homilia d'aquest diumenge, ha tornat a demanar públicament "perdó" a les víctimes. Ha reconegut estar "consternat" i ha lamentat els "pecats" i "les febleses" de l'església. Per tot plegat ha anunciat que milloraran "els mecanismes de protecció de menors", ja existents a Montserrat. 

L'abat ha pronunciat les paraules davant d'una basílica plena i coincidint amb la celebració de la diada de Montserrat. Dos dies després de fer-se públic l'informe de la comissió que ha investigat els abusos sexuals, ha volgut expressar la seva "consternació en conèixer el mal que es va fer". Ha reconegut que van fallar els mecanismes de "prevenció i control", un fet que, ha recalcat, se solucionarà, "en un termini breu", millorant i augmentant "els mecanismes de protecció de menors ja existents".

L'abat, que ha assegurat que des de l'abadia, condemnen "d'una manera absoluta qualsevol tipus d'abús a menors", ha subratllat que lluitaran "amb fermesa contra una problemàtica tan greu que afecta tota la nostra societat".

La comissió d'investigació va recomanar a l'abadia un reconeixement públic dels errors. El pare ha reiterat, tal com ja va fer en la missa del passat 3 de febrer, "la petició de perdó a les víctimes, a les seves famílies i a tots els qui, d'una manera o altra, han sofert dolorosament les conseqüències d'aquests abusos". El màxim responsable de Montserrat ha posat el monestir a "disposició de les víctimes per acompanyar-les, si ho desitgen, en el seu sofriment i en la seva recuperació emocional". I ha tancat l'homilia encomanant-se a Déu perquè "les ajudi".

Miguel Hurtado, la primera víctima a denunciar al monjo Andreu Soler pels seus abusos, va demanar la dimissió del pare abat després de transcendir l'informe de la comissió. En les entrevistes als mitjans, el responsable de Montserrat ha assegurat que no ho farà. "La Santa Seu, per mitjà del nunci, em va transmetre que no havia de dimitir", ha explicat a 'La Vanguardia'.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats