Lleida
10-19° C (pluja)
97% 26 km/h


L'oposició del Govern britànic s'afanya per combatre un Brexit sense acordJeremy Corbyn vol presentar una moció de censura contra Johnson


El terratrèmol polític en què el Govern britànic ha sumit el Regne Unit després de suspendre el Parlament fins a pocs dies abans de l'Brexit es va agreujar ahir amb la intenció mostrada pel Partit Laborista de legislar el més aviat possible per evitar una sortida abrupta i fins i tot presentar una moció de censura.

L'escenari podria donar un tomb encara més gran si avui el Tribunal de Sessions d'Edimburg, que es va reunir ahir per deliberar si la decisió compleix amb la legalitat, determina que el Govern del conservador Boris Johnson va actuar fora de la llei.

La cort civil de major rang d'Escòcia va celebrar ahir una vista presidida pel jutge Lord Doherty, després que un grup de més de 70 diputats britànics contraris a la sortida del país de la Unió Europea (UE) presentés una demanda a inicis d'agost .

El pla per frenar les intencions de Johnson passa, segons el líder laborista, Jeremy Corbyn, per "detenir-lo políticament" a partir d'un "procés parlamentari que permeti legislar i prevenir un Brexit no negociat", que es posarà en marxa el proper dimarts, quan la Cambra dels Comuns reprengui la seva activitat.

El cap de l'oposició britànica va destacar així mateix que contempla presentar una moció de censura contra Johnson "en el moment apropiat".

Davant l'enrenou generat per la suspensió del Parlament durant cinc setmanes i les acusacions que es tracta d'una maniobra "antidemocràtica", el Govern ha recalcat que és un moviment "constitucional i apropiat" i que els diputats tindran "molt temps per debatre abans del 31 d'octubre ", data prevista per al Brexit.

El calendari ratificat dimecres a la reina Isabel II implica que el Parlament suspendrà les seves sessions entre el 10 de setembre i el 14 d'octubre, de manera que els detractors d'un Brexit sense acord, que conformarien una majoria, tot just tindran temps per tramitar iniciatives que frenin aquest escenari. Les dues càmeres reobriran llavors, després del conegut com "Discurs de la reina", en què l'Executiu detalla els seus plans.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats