Lleida
9/19° C (pluja)
97% 26 km/h


“No veig un suport militar de Putin cap a Bielorússia més enllà de les especulacions”Entrevista a Sergey Lukashevich, primer conseller i cap de la Missió diplomática de Bielorrússia a Espanya


Sergey Lukashevich, primer conseller de l’Ambaixada de Bielorrússia a Espanya, confia en què es resolgui aviat la crisi al país després d’unes eleccions no reconegudes per la comunitat internacional i considera que hi ha “molta espuma” en la realitat que explica el premsa europea sobre la situació del país.

Bielorrusia va votar el 9 d’agost però ni la UE ni la Comunitat Internacional, a part de Rússia, n’han reconegut els resultats. Per què?

El nostre país suscita molta atenció d’ençà de les eleccions... (somriu). És cert que un percentatge de gent que no reconeix els resultats ha sortit a protestar però gràcies a Déu poden expressar perfectament la seva opinió a Bielorússia. D’altra banda als mitjans europeus només apareixen les protestes contra el Govern però no obstant no els és tant interessant mostrar les concentracions que hi ha hagut a favor seu en ciutats de la dimensió de Lleida i no només a Minsk, on hi ha dos milions d’habitants per altres set de la resta del país. Pel que fa a l’actuació de la policia en les manifestacions cal tenir en compte que ens dol que hi hagi danys però la policia, com passa a tot arreu, s’ha de cuidar de fer complir les regles i té els seus propis mitjans per treballar.

 

Però insisteixo... Com valoren que la UE i la Comunitat Internacional no reconeguin els resultats?

D’entrada els ministres d’Exteriors d’Espanya i Bielorrússia mantenen un canal de comunicació per obtenir informació oficial i objectiva. Nosaltres volem tenir un bon diàleg amb la UE, Espanya i els països veïns i cal dir també que les manifestacions dels primers dies no van ser pacífiques i es van veure provocacions, amb llançaments de còctels incendiaris contra la policia. Pel que fa a la UE coneixem la seva posició però no sabem què significa i és per això que esperem senyals més clares i exactes del que vol dir. 

 

El president Lukaishenko fa vint anys que guanya les eleccions amb el 80% de suport. Atès que la societat fluctua i les seves preferències també no és sospitós que el percentatge de suport no variï en dos dècades?

Puc entendre que d’acord amb l’opinió pública espanyola això pot sorprendre però no en la tradició del nostre país. Això no és tant estrany allí i demostra el suport que té el president. 

 

Hi ha molta gent que denuncia que hi va haver frau...

He llegit a internet que hi podria haver alguna incidència en algun punt de votació. En un cens al voltant de quatre milions de persones hi pot haver algun error en el recompte en algun lloc i si algú té dubtes al respecte es pot queixar a la Comissió Electoral i aquest organisme ho investigarà. Som un país independent i tenim les nostres regles per analitzar el que calgui però jo no tinc coneixement que hi hagi hagut cap tipus de falsificació.

 

Se l’ha forçat a abandonar el país a la líder de l’oposició?

D’entrada no entenc com es pot ser líder de l’oposició i parlar des d’un altre país. És una mica estrany, no? S’ha dit que aquesta és una decisió que va prendre ella i cada dia se senten argumentacions diferents al respecte. El que cal dir és que a Bielorússia qualsevol ciutadà pot sortir o entrar del país.

 

Hi haurà noves eleccions aviat?

Per ara no veig raó de que hi siguin. Altra cosa és que el Govern i la ciutadania puguin buscar maneres per millorar la situació. Ara bé, aquesta decisió no em correspon a mi perquè jo sóc diplomàtic.

 

L’ajuda que donarà Putin a Lukaishenko serà militar?

Putin va donar suport a Lukaishenko i va reconèixer el resultat de les eleccions. És la posició del nostre país veí i alhora la d’un país important. I per tant, l’acceptem i la respectem. Ara bé jo no veig que el meu govern necessiti la forma de suport a la que vostè fa referència més enllà de les especulacions que es puguin fer a internet, és clar. 

 

El cap de setmana passat va transcendir que els mestres que fossin crítics amb el govern no podrien treballar. Això és així?

A Espanya ara hi ha un gran debat sobre l’inici del curs a causa del Covid-19. A Bielorrússia, en canvi, els pares poden optar per portar els seus fills a escola o decantar-se per l’educació a distància. No hi ha cap problema en això. Ara bé, respecte al que vostè em diu hi ha mestres que expressen opinions i el president, també, perquè és lògic que pugui opinar de com ha de funcionar l’educació pública, que depèn de l’Estat. I parlo explícitament de l’educació publica, no de la privada o la d’altres sistemes educatius. Tot plegat ho emmarco en un procés de diàleg i d’intercanvi d’opinions entre el president i el professorat.

 

Com acabarà tota aquesta crisi?

Esperem que es resolgui aviat perquè hi ha molta espuma en la premsa europea del que passa a Bielorússia. Tot i això cal dir que només el poble bielorús i el govern poden obtenir les variants per superar-ho. D’entrada el president ja ha ofert una reforma constitucional i una comissió especial per investigar els casos de violència que han denunciat els ciutadans. Tot això no és un procés ràpid i té els seus passos per arribar a un resultat i a més demostra que el president escolta la gent i que està obert a les demandes del poble.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats