Lleida
6/10° C (pluja)
97% 26 km/h


Protestes en quedar suspès el Parlament Britànic fins al 14-O
Els diputats britànics van tornar ahir a les seves respectives circumscripcions després de suspendre el Parlament de Westminster (Londres), on polítics de l'oposició van cridar i van desplegar pancartes en protesta per la mesura.

Les cambres legislatives romandran tancades fins al 14 d'octubre, quan l'Executiu conservador de Boris Johnson presentarà una nova agenda de govern, dies abans del Consell Europeu i de la sortida del Regne Unit de la UE el 31 d'octubre.

La decisió de Johnson d'utilitzar la seva prerrogativa per suspendre el Parlament, amb el vistiplau de la cap d'Estat, la reina Isabel II, va indignar l'oposició britànica, que va acusar el primer ministre de silenciar la Cambra dels Comuns durant cinc setmanes enmig de la crisi del Brexit. Aquesta matinada, diversos diputats de l'oposició van desplegar cartells amb la paraula "silenciats" i altres cridaven quan el president de la cambra baixa, John Bercow, iniciava la cerimònia formal amb la que marcava el tancament del Parlament, mentre alguns parlamentaris tractaven de bloquejar el seu sortida del recinte.

És pràctica habitual que els nous governs -com és el cas de Johnson en assumir el passat juliol- suspenguin sessions parlamentàries per presentar una nova agenda governamental, però aquest cop la mesura ha causat polèmica per tractar-se d'un llarg període -cinc setmanes- enmig de la crisi del Brexit.

 

Alguns diputats proposen renovar l'acord de May

Diputats dels principals partits britànics van defensar ahir recuperar una versió de l'acord amb la Ue a què va arribar l'exprimera ministra Theresa May per intentar materialitzar el Brexit en la data prevista per ara, el 31 d'octubre. Representants del Partit Laborista, el Partit Conservador i el Liberal Demòcrata van presentar ahir un grup de treball batejat com "Diputats per un acord", l'objectiu és pressionar perquè es ratifiqui un pacte abans que el Govern es vegi obligat per llei a sol·licitar una nova pròrroga a Brussel·les. Els parlamentaris proposen replantejar certs aspectes del pacte de May, rebutjat en tres ocasions pel Parlament a principis d'aquest any, per tornar-lo a sotmetre a votació.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats