Lleida
13 / 20° C (pluja)
97% 26 km/h


Putin adverteix que Rússia podria emplaçar els seus míssils en aigües neutralsEl mandatari amenaça amb apuntar a diferents països europeus i als Estats Units.


El president rus, Vladímir Putin, ha advertit avui que Rússia podria emplaçar el seu armament de nova generació, inclosos míssils hipersònics, no en terra, sinó en aigües neutrals.

"No hi ha necessitat de emplaçar-los en aigües territorials o fins i tot a la zona econòmica especial, amb la seva velocitat i abast aquests míssils poden ser desplegats en aigües neutrals o simplement a l'oceà", va dir Putin a la premsa després de pronunciar el discurs anual sobre l' estat de la nació.

Putin, que ha amenaçat avui amb apuntar amb els seus míssils als Estats Unidois si aquest desplegava coets de curt i mig abast a Europa, ha afegit que "ningú prohibeix als vaixells de guerra i als submarins desplaçar-se per aigües neutrals".

Va recordar que la zona econòmica especial és de 400 quilòmetres, quan el coet hipersònic Tsirkon, que supera en gairebé nou vegades la velocitat del so, té un abast de 1.000 quilòmetres.

Putin va instar a comparar els 10-12 minuts que alguns míssils que Washington podria emplaçar a Europa trigarien a arribar Moscou amb el que trigaria el nou armament hipersònic rus a assolir els seus objectius.

"Calculi què ràpid, en quants minuts, aquesta peça pot arribar al seu objectiu. Això és tot. I compari: 10-12 minuts de vol fins a Moscou i quant hi ha fins al centre de presa de decisions que representa per a nosaltres una clara amenaça. Ells no sortiran guanyant. Quants minuts seran? Això és fàcil com una taronja ", ha apuntat.

Putin també va al·ludir a Ucraïna i Geòrgia, països enfrontats a Moscou pel suport al separatisme en els seus respectius territoris i que aspiren a ingressar a l'OTAN.

Al mateix temps que va amenaçar als EUA, al seu torn va assegurar que el Kremlin segueix disposat a negociar amb Washington en matèria de desarmament estratègic, però ha matisat que "no està disposat a tocar una porta que està tancada".

"A Rússia la consideren gairebé la major amenaça per als Estats Units. Ho dic sense embuts: no és veritat. Rússia no amenaça ningú. Totes les nostres accions en l'àmbit de la seguretat tenen un caràcter exclusivament de resposta, és a dir defensiu. No estem interessats en la confrontació i no la desitgem, menys encara amb semblant potència global com Estats Units d'Amèrica ", va subratllar en el seu discurs.

El cap de l'Institut d'Europa, Alexei Gromiko, va comentar a Efe que els països europeus no es plantegen albergar nous míssils nord-americans, ja que en aquest cas "Europa Occidental i Central poden convertir-se de nou en un potencial teatre d'operacions militars amb l'ús de armes nuclears ".

A més, l'expert, nét del llegendari ministre d'Exteriors de l'URSS, Andrei Gromiko, considera que "des del punt de vista militar no té cap sentit ni per Rússia ni per als EUA desplegar míssils a terra a Europa".

Ha recordat que, amb l'actual desenvolupament de la indústria militar, les dues potències poden desplegar el seu armament en l'aire o al mar i garantir d'aquesta forma la seva seguretat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats