Lleida
8 / 21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Sánchez anuncia un acord sobre Gibraltar i acceptarà el Brexit a la cimera de diumengeMay avisa que la seva posició "sobre la sobirania de Gibraltar no ha canviat"


El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que "la Unió Europea i el Regne Unit han acceptat les exigències" del seu govern sobre Gibraltar i que, per tant, diumenge avalarà l'acord entre la UE i el Regne Unit sobre el Brexit. En una compareixença des de la Moncloa, Sánchez ha dit que Espanya "aixecarà el veto" perquè després d'unes "difícils però fructíferes negociacions" ha aconseguit que "la relació de Gibraltar amb la Unió Europea" requereixi sempre el vistiplau de Madrid.

Segons ha dit el president espanyol, l'Estat mantindrà una "negociació directa amb el Regne Unit sobre Gibraltar". Sánchez ha parlat d'un acord "històric" perquè "posa les bases, per escrit, d'una nova manera d'abordar la relació de Gibraltar" a nivell europeu i és "un pas decisiu" per "resoldre un conflicte que dura des de fa més de 300 anys".

May avisa que la seva posició "sobre la sobirania de Gibraltar no ha canviat"

La primera ministra britànica Theresa May avisa que la seva posició "sobre la sobirania de Gibraltar no ha canviat" després que s'hagi garantit a Espanya que el futur acord de relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea no s'aplicarà obligatòriament a tot el territori britànic. Després d'una reunió amb el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker aquest dissabte a la tarda, May ha assegurat que en aquestes futures negociacions defensarà "els interessos" dels gibraltarenys. "Estic orgullosa que Gibraltar sigui britànica i sempre els defensaré", ha dit.

Londres i Brussel·les han admès que "no hi ha obligació" d'aplicar a tot el territori un futur acord amb la Unió Europea.

El primer ministre de Gibraltar adverteix Sánchez: "La sobirania de Gibraltar seguirà sent britànica"

El primer ministre de Gibraltar, Fabián Picardo, ha advertit al president espanyol, Pedro Sánchez, "la sobirania" del penyal "seguirà sent britànica". Picardo ha contestat en una declaració institucional a l'anunci de Sánchez, que aquest dissabte ha assegurat que aprovarà l'acord del Brexit després d'aconseguir que el dret de veto espanyol a qualsevol canvi entre la relació entre Gibraltar i la UE. En una compareixença des de la Moncloa, el president espanyol ha obert la porta a una cosobirania espanyola i britànica del penyal. En una declaració institucional, Picardo ha contradit aquestes afirmacions i ha apuntat que els compromisos per escrit exhibits per Sánchez "són trossos de paper que no tindran efectes legals" i "no condicionaran" el futur dels gibraltarenys.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats