Lleida
-2 / 7° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Tailàndia aconsegueix "l'impossible" salvant els 13 atrapats a la covaQuatre dels escolars van sortir de la cova el diumenge, quatre dilluns i la resta ho ha fet avui.


Equips de rescat amb bussos de diversos països van aconseguir "l'impossible" a Tailàndia en rescatar amb vida als dotze nens i l'entrenador que van quedar atrapats en una cova del nord del país el 23 de juny.

Quatre dels escolars van sortir de la cova el diumenge, quatre dilluns i la resta ho ha fet avui dimarts.

Ekapol Chantawong, l'entrenador dels menors, que tenen entre 11 i els 16 anys i juguen en l'equip juvenil de futbol "jabatos salvatges", va ser l'últim a abandonar la caverna a les 18.48 hora local (11.48 GMT).

"Vam fer possible l'impossible", va anunciar entre aplaudiments Narongsak Ossottanakorn, portaveu oficial de la missió, a periodistes de tot el món congregats al lloc dels fets, que també van celebrar el pas de l'helicòpter que traslladava Ekapol fins a l'hospital provincial de Chiang Rai, on es reunirà amb la resta de la ventrada.

"Vaig tenir molta por quan vaig saber que ha passat, però ara mateix tinc una alegria que no puc descriure", va assenyalar amb ampli somriure la tailandesa Amporn Srivichai, tia de l'entrenador.

El país sencer ha seguit minut a minut el desenvolupament del rescat amb l'esperança posada en què el grup sortís amb vida de l'interior de la muntanya, com finalment va succeir.

Els tretze integrants de l'esquadra juvenil romandran durant almenys una setmana en quarantena a l'hospital provincial de Chiang Rai per sotmetre a un complet revisió de salut i refer-se.

No obstant això, els metges permetran aquesta nit, com una mesura excepcional, que els familiars puguin abraçar als rescatats.

Fins ara havien hagut de veure'ls a través d'un vidre perquè, després de més de dues setmanes atrapats a la cova, es troben amb les defenses baixes i poden emmalaltir amb facilitat.

Després que els últims cinc rescatats abandonessin aquesta tarda la cova, van sortir també un metge i tres membres de la Marina que havien romàs set dies amb el grup en tasques d'assistència mèdica i psicològica.

"No sabem si això ha estat un miracle, ciència o no sé què. Els tretze jabatos estan fora de perill fora de la cova", van publicar a Facebook els cossos d'elit de la Marina, que han estat ajudats per un contingent de voluntaris internacional.

Els dotze escolars i l'entrenador, de 26, es van internar a la gruta després d'un entrenament de futbol, ??quan una sobtada tempesta va començar a inundar la cavitat i els va tallar la sortida.

La mare d'un d'ells va donar l'alerta en veure que el seu fill no tornava, però no els van trobar fins a nou dies més tard, famolencs i febles, en una caverna a quatre quilòmetres de l'entrada.

El grup ha hagut d'aprendre a bussejar en qüestió de dies, una tasca difícil si es té en compte que molts no sabien nedar.

Dos bussos, un davant i un altre darrere, ha acompanyat a cada un d'ells per un laberint de galeries parcialment inundades, amb desnivells i visibilitat nul·la.

El rescatat ha portat una màscara que li cobreix la cara, amb la qual respira més fàcilment i que li permet parlar amb els bussos, els qui li van indicant què fer.

El grup ha seguit una guia estesa, però una part important del trajecte ha estat sota l'aigua, i es va prendre un descans en el campament B, situat a uns 2,5 quilòmetres de l'entrada.

La dificultat de l'operació va quedar patent amb la mort dijous passat d'un voluntari antic membre dels grups d'elit de la marina a quedar-se sense aire durant una immersió.

El portaveu oficial dels operatius, Narongsak Ossottanakorn, va declarar que espera que aquest incident serveixi d'exemple als nens perquè es conscienciïn sobre la importància de la seguretat.

"La missió encara no està completada, encara ens queda enviar-amb les seves famílies", va dir Narongsak complagut a donar per conclosa l'etapa de salvament.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats