Les gelades que van tenir lloc del 18 al 23 de març coincidint amb el cap de setmana de Sant Josep han afectat unes 8.800 hectàrees de cultius assegurats a Catalunya, majoritàriament al Segrià i a la Noguera. Igualment, la majoria dels cultius perjudicats són de fruita, com el préssec, la pera, la poma i l’albercoc, tot i que els danys també han fet mal a l’ametlla i la vinya. Segons la companyia estatal d’assegurances Agroseguro, la vall de l’Ebre entre Osca i Lleida així com la província d’Albacete han estat els territoris que han registrat més mal durant aquest episodi de fred. Al conjunt de l’Estat, l’estimació dels danys és d’unes 38.000 hectàrees i 55 milions d’euros.
Cal recordar que el Departament d’Agricultura va calcular que les gelades havien provocar danys de fins al 100% en alguns cultius de fruita de pinyol i ametller però també han afectat fruita de llavor i vinya, segons les primeres estimacions. Agricultura també va apuntar una pèrdua del 70% de la collita d’albercoc al Segrià, la principal comarca productora d’aquesta fruita.
Segons Agricultura, hi hauran danys importants en la producció, tant qualitatius com quantitatius. Els danys més importants s’han donat en zones com ara parts baixes de riu, valls i fondalades i, en espècies més sensibles com és el cas de l’albercoc, els danys poden oscil·lar entre el 80 i el 100%. En la resta de zones menys afectades poden ser d’entre el 20 i el 40%.
Al Segrià, la zona més afectada ha estat, principalment, la meitat sud de la comarca on la fruita de pinyol està recent quallada i, per tant, es troba en un estat fenològic molt sensible al fred. També es preveuen danys importants en ametller i en les varietats de pera de floració més primerenca, a l’espera de com evolucionen els efectes sobre poma i les varietats de pera de floració més tardana.
Pel que fa al del cultiu de l’ametller, l’afectació varia en funció de la zona, varietat de l’ametlla i tipus de cultiu, sent les varietats tradicionals i en les zones més fondes on el dany pot arribar a afectar entre el 70 i 100% de la producció.