A més, explica que s’ha d’entendre que quedar-se bloquejada o tenir dificultats per destriar detalls augmenten, en realitat, la credibilitat de la víctima. “La nostra ment està centrada a sobreviure a un fet traumàtic”, relata.
“Quan comences a posar en dubte i no parles del que ha succeït estàs provocant més dany i més dolor a aquella noia que ja ha hagut de fer un gran acte de valentia per denunciar”, assegura. En aquest sentit, apunta que només un 8% de les dones que han patit violències sexuals ho denuncien.
Les dones, afegeix, no senten que el sistema judicial sigui un lloc de confiança i per això afirma que s’està fracassant en l’acompanyament a aquestes dones. “El procés judicial hauria de ser reparador i no revictimitzador”, conclou. Actualment, diu, en els casos de violència masclista la major part del càrrec de la prova recau en les dones.
Per això, davant de judicis com el de Sabadell, Alfageme veu “urgentíssim” començar a fer formacions sobre l’impacte psicològic que generen les violències sexuals en les persones que les han patit perquè això s’incorpori i no es posi en dubte el testimoni d’una dona per com ho explica o per si no recorda algun detall. A més, també demana no dona tant de valor als detalls i donar més pes a altres proves, com ara les forenses.