És un projecte de molta envergadura. Serà un centre alimentari que ocuparà 3,2 quilòmetres de llarg al costat de l’autovia A2 que va a Madrid al seu pas pel municipi d’Épila (Saragossa) en una parcel·la de 180 hectàrees dins del polígon industrial “El Sabinar”.
El promou el grup empresarial lleidatà bonÀrea Agrupa i es preveu una inversió de 400 milions d’euros i la creació de 4.000 llocs de treball. La intenció de bonÀrea és implantar en aquesta petita localitat aragonesa una segona plataforma alimentària a semblança de l’existent a Guissona i coneguda amb el nom de “la Closa”.
El grup vol abastir des d’aquesta nova plataforma a les botigues bonÀrea de l’Aragó i créixer cap a Navarra i zona Nord, Madrid i zona Centre i Llevant.
Les obres del nou complex alimentari fa mesos que van començar i contactem amb el grup per saber en quin moment es troba el projecte. Així fonts de bonÀrea ens informen que els terminis previstos s’estan complint i ens avancen que a mitjans d’aquest any s’iniciarà l’activitat a la planta logística en fase de ‘crosdocking’. Es tracta d’una estratègia de preparació de comandes que elimina l’etapa intermèdia d’emmagatzematge de la mercaderia. D’aquesta manera es permet agilitzar la preparació i l’expedició de mercaderies reduint els costos operatius.
En aquests moments es treballa en la construcció de la planta logística, la pertinent urbanització amb els serveis de potabilitzadora i depuradora, i també s’ha iniciat la planta de rentat de capses i fruits secs. Ja han finalitzat les obres dels tallers generals, quedant solament la urbanització exterior de la seva parcel·la. Actualment treballen en les obres del complex unes 150 persones i del total del projecte s’hauria executat un 15%.
Les mateixes fonts informen que fins al moment la inversió ha estat de més de 70 milions d’euros i que estan compromesos en aquests moments més de 120 milions.
Cal recordar que bonÀrea Agrupa va signar un conveni de col·laboració amb el Govern d’Aragó i l’Ajuntament d’Épila per a la implantació d’aquesta plataforma alimentària.
Es tracta del major projecte empresarial de bonÀrea Agrupa i suposarà tancar el cercle, i tenir també a l’Aragó, tota la integració vertical completa ja que actualment el grup compta amb una important presència en aquesta comunitat (fàbriques de pinsos a Bujaraloz, granges pròpies, delegacions de distribució càrnia a Osca, centres de recollida de cereals a Sos del Rey Católico, així com nombrosos punts de venda de les seves diferents línies de negoci: 50 botigues bonÀrea, 22 agrocentres bonÀrea, 5 benzineres bonÀrea i 1 cash & carry.
Al nou centre les diferents plantes i zones productives es disposaran de forma paral·lela, des d’un centre promocional a la part més propera a l’autovia, seguint amb la resta de plantes de productes no carnis, com la planta de postres, líquids, formatges, pa, fruits secs, fruites i verdures. A continuació seguiran les zones de logística, una planta d’elaborats, diferents assecadors i una planta de cuinats. A aquestes instal·lacions els seguiran els escorxadors d’aus, bestiar i rumiants, així com a l’altre extrem del centre alimentari una fàbrica de pinsos i una gran zona de serveis.