Lleida
15/27° C (sol)
97% 26 km/h


Il·lusió, un formatge que salva la producció de llet de cabraHi participa una formatgeria d'Almacelles


Text: Jordi Pascual

La crisi creada per la pandèmia del coronavirus, te múltiples conseqüències, que afecten a molts diversos sectors. Un d’aquests sectors, que van patir des del primer dia, el problema del confinament, es el dels ramaders de la Llet de Cabra, perquè els productors de formatges no la volien, ja que els establiments de restauració no podien obrir i la llet crua no es pot conservar mes allà de 3 dies. Es calcula que els primers dies de la crisi del coronavirus, es van arribar a malbaratar uns 100.000 litres de llet de cabra, perquè els ramaders no la podien col·locar.

Per parlar-nos de la producció del formatge Il·lusió, fet amb llet de cabra, ens aten Carles Pàmpols, ramader i formatger, responsable de la formatgeria Cal Quitèria d’Almacelles. El problema era greu i feia falta una solució ràpida i efectiva, que la van oferir quatre formatgers de diferents comarques, Formatges Montbrú de Moia (Moianes), Mas el Garet de Tona (Osona), Sant Gil  d’Albió (Conca de Barberà) i Cal Quitèria d’Almacelles (Segrià). Els quatre formatgers, integrants de l’Associació Llet de Cabres Catalanes, van creure que s’havia d’actuar, per salvar el sector del cabrum català, i ho van fer recollint l’excedent de llet de granges no associades, i començant a elaborar formatges de més llarga maduració. Al mateix temps, es van iniciar converses amb l’administració pública, per a buscar una solució conjunta al problema i, a més paral·lelament, es va plantejar com donar sortida de la manera més immediata a tota aquesta llet.

Així va sorgir la idea d’elaborar un formatge de cabra tendre de tall, pensat per al consum diari i que pogués ser distribuït a través d’una gran superfície. Les quatre formatgeries  coordinades telemàticament, van crear la recepta del formatge, compartint diferents tècniques, i treballant de manera conjunta, per finalment, presentar-lo sota el nom de formatge Il·lusió, la mateixa Il·lusió, que van posar els quatre emprenedors formatgers, per tirar endavant el projecte. El Grup Bon Preu, propietari de les ensenyes Bonpreu i Esclat, va acollir i donar suport a la idea, incorporant aquest nou producte, al servei de tall de les xarcuteries, de  més de 160 establiments Bonpreu i Esclat.

Encara que aquest sigui un formatge destinat al servei al tall, des de Llet de Cabres Catalanes, han treballat perquè tingui una imatge molt diferencial en el mostrador, amb una etiqueta que dona el protagonisme als ramaders i ramaderes i alhora, evoca al consum local i de proximitat, ara més necessari que mai. La primera quantitat produïda i enviada per la venda directa als establiments Bonpreu i Esclat, la setmana passada, ha estat de 4.000 Kg., i segons opinions dels diferents supermercats, la proposta ha tingut una molt bona acollida.  

Amb aquesta nova iniciativa, ens manifesta Carles Pampols, volen continuar apostant pel sector ramader, ajudant a mantenir les produccions i l’estabilitat en el preu de la llet de cabra a Catalunya, buscant l’objectiu, de que tan ramaders com formatgers, es puguin guanyar la vida de manera digna, i superar aquesta crisis sanitària i econòmica de manera conjunta.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats