Lleida
9/22° C (vent)
97% 26 km/h


Les tempestes arrasen 13.381 hectàrees de cultius a la Segarra, l’Urgell, el Segrià i les GarriguesLa fruita dolça és la més perjudicada perquè estava a punt de collir-se i Tàrrega és el municipi amb més superfície danyada


La pedregada que va caure el dimecres a la tarda va afectar 13.381,99 hectàrees de conreu en diversos municipis del Segrià, l’Urgell, la Segarra i les Garrigues, segons dades del Departament d’Agricultura.

El cultiu més afectats va ser la fruita dolça perquè estava a punt de collir-se, i també el cereal, amb 8.765,22 hectàrees danyades. Tàrrega va ser el municipi més malparat amb gairebé 3.500 hectàrees afectades. Els dos fronts de tempestes que van entrar per les Garrigues i Aragó van deixar pluges molt intenses, i en altres zones va caure calamarsa molt barrejada amb aigua. La mida de la pedra va ser variable segons la zona, però de dimensions considerables, des d’1 cm de diàmetre fins a 2,5 cm. En algun cas excepcional fins a 4 cm com en algun punt de l’Urgell.

En general, el cultiu més afectat és la fruita dolça, ja en collita o molt pròxim a aquesta, seguit de cereals d’hivern, com l’ordi, en recol·lecció o a punt de recol·lectar, que ha sofert danys per aplanament. En algunes zones afectades també hi són molt presents els cultius de l’olivera i l’ametller, amb afectacions variables. Les espècies més afectades de fruita són la nectarina i la pera, més sensibles a la pell, seguit de la resta, amb afectacions al voltant del 40% i podent arribar en les zones més afectades fins al 100%. En alguns municipis de la comarca de l’Urgell també van resultar afectats els conreus de lleguminoses i horta, amb danys de fins al 90%.

Les nombroses pluges que s’han anat produint aquesta primavera han provocat pèrdues molt importants en el cultiu de la cirera, minoritari en superfície. En zones primerenques ja van tenir pèrdues del 70 al 90 % de la producció, i aquestes pluges afectaran a varietats i zones més tardanes de producció, amb la qual cosa quedarà una campanya amb pèrdues elevades generalitzades de més del 50% i fins a 80%.

Pel que fa a quantitats, el cultiu més perjudicat ha estat el cereal, amb una afectació de 7.670,79 hectàrees pel que fa al cereal d’hivern i 1.094,43 el cereal d’estiu. La fruita de llavor s’ha vist afectada en 1.448,39 hectàrees i les oliveres en 1.141,72 hectàrees, segons xifres del Departament d’Agricultura. La pedregada d’aquest dimecres també va afectar 815,65 hectàrees d’ametller, 722,01 de fruita de pinyol i 488,99 d’alfals.

Les organitzacions agràries Asaja Lleida i Unió de Pagesos (UP) i l’alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, discrepen en la valoració d’Agricultura, ja que consideren que a Bellpuig i Preixana els danys poden arribar al 100% en tots els cultius, sobretot en poma i pera -Agricultura ho deixa en el 60%-. Estiarte va manifestar que a Bellpuig gairebé s’ha perdut tota la collita de cereal “en un any que havia de ser excepcional, el millor de les darreres dues dècades”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats