Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Creix prop d’un 70% la producció hidroelèctrica d’Endesa a Lleida en el primer semestre de l’anyEn els primers sis mesos del 2019 va ser inferior i l’increment es deu a les pluges, les nevades i a què s’havien assegurat les reserves als pantans


La divisió renovable d’Endesa, Enel Green Power, ha produït més de 1.839 gigavats hora (GWh) d’energia hidroelèctrica a les comarques lleidatanes durant el primer semestre del 2020, la qual cosa suposa un 68,9% respecte el mateix període de l’any anterior. D’aquesta manera, les centrals hidràuliques haurien satisfet l’equivalent al consum energètic anual de 525.000 llars. 

De fet, i malgrat no arribar a màxims històrics, aquesta xifra es troba un 21% per sobre de la mitjana, que se situa en 1.518 GWh, i s’ha aconseguit produir mitjançant les 41 centrals hidroelèctriques que Endesa té repartides per la demarcació de Lleida, les quals entren en funcionament un cop s’han cobert i garantit les necessitats essencials com són el consum de boca, el cabal ecològic dels rius i el regadiu.

L’augment d’aquest tipus d’energia renovable ha estat possible per l’alt volum de precipitacions que hi ha hagut durant el primer semestre en comparació amb l’any passat, que va ser molt sec, i també molt superior a la mitjana històrica. També hi han influït les nevades acumulades durant l’hivern, que han contribuït a un desgel generós durant la primavera provocat per l’augment de les temperatures. Així mateix, cal destacar l’aprofitament de les reserves d’aigua als pantans i cabals en els rius. En aquest sentit, els embassaments lleidatans on Endesa hi té centrals hidroelèctriques han acumulat aigua fins a 89,9% de la seva capacitat total de mitjana. En termes absoluts vol dir que, dels 1.831 hm3 de capacitat global que tenen les conques de la Garona, la Ribagorçana, el Segre i la Pallaresa, aquestes van acumular a 30 de juny reserves de fins a 1.646 hm3 d’aigua.

Totes les conques hidràuliques de Lleida van incrementar la seva generació durant el primer quadrimestre, però destaca especialment la conca Baix Pallaresa, amb un 127%. El segon lloc se situa la Ribagorçana, que inclou també la Franja, amb un 93,7%, i ja per sota la conca del riu Segre, amb un increment del 67,2%; l’Alt Pallaresa, amb un 54,9% i, finalment, la Garona, amb un 30,3%. D’altra banda, les conques que més s’han acostat a la seva capacitat màxima durant els primers sis mesos de l’any són el Segre i la conca Pallaresa (92%), la Ribagorçana (88,3%) i, per últim, la conca de la Garona (74,7%). 

Endesa, mitjançant la divisió d’energies renovables Enel Green Power, s’encarrega de gestionar 55 centrals hidràuliques a Catalunya: 41 a les comarques de Lleida, 7 a les de Girona, 5 a la Catalunya Central i 2 a les Terres de l’Ebre.  La potència instal·lada de la Companyia en centrals hidràuliques al territori català és de 2.382 MW, mentre que a Lleida en concret és de 1.584 MW cosa que situa la tecnologia hidràulica com la líder en renovables, no només a Catalunya, sinó també a tot l’Estat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats